Cioloş, despre avionul deturnat la Minsk: UE ar trebui să îşi închidă spaţiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO Dacian Cioloş / Inquam Photos George Călin
Dacian Cioloş FOTO Dacian Cioloş / Inquam Photos George Călin

Liderul Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a transmis pe Facebook că Uniunea Europeană ar trebui să îşi închidă spaţiul aerian privind traficul aerian comercial provenit din Belarus şi să aprobe sancţiuni pentru deturnarea zborului dintre două state membre.

Liderul spune că singura soluţie este „izolarea totală a Regimului Lukaşenko”.

„UE ar trebui să îşi închidă spaţiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus şi să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancţiuni împotriva celor responsabili de abuzul de azi. Atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluţie: izolarea totală a Regimului Lukaşenko”, a scris Dacian Cioloş.

Liderul a explicat că încălcările drepturilor şi libertăţilor fundamentale nu pot fi ignorate.

„Uneori, uităm că am trăit şi noi într-o astfel de realitate distopică şi cât de uşor ne-am putea întoarce acolo. Am solicitat, împreună cu numeroşi alţi lideri europeni, eliberarea imediată a jurnalistului. Sunt alături de Roman Protasevici şi de toţi cetăţenii din Belarus care îşi doresc să trăiască în libertate. Nu putem asista pasivi la astfel de încălcări flagrante ale unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, a mai scris liderul.

Dacian Cioloş a mai explicat că deturnarea a fost făcută  de „autorităţile ilegitime din Belarus” pentru că un jurnalist „a dat oamenilor o voce în timpul protestelor care au urmat după alegerile prezidenţiale fraudate din Belarus”.

Am asistat astăzi la deturnarea unui zbor între două state membre ale Uniunii Europene de către autorităţile ilegitime din Belarus. Acest act extrem a fost făcut pentru a reduce la tăcere un jurnalist. Roman Protasevici, in vârsta de doar 26 de ani, cofondatorul canalului de opoziţie Nexta, a fost arestat. Acesta riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă de către autorităţile din Belarus pentru simplul fapt că a dat oamenilor o voce în timpul protestelor care au urmat după alegerile prezidenţiale fraudate din Belarus”, a mai scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Avionul care zbura de la Atena la Vilnius aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online şi agenţiei de ştiri de stat BelTA

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite