Surse: Ce variante are Coaliţia pentru şefia CNA, după demiterea Monicăi Gubernat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL-ul condus de Ludocic Orban va avea principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua şefă a CNA. FOTO Inquam Photos / George Calin
PNL-ul condus de Ludocic Orban va avea principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua şefă a CNA. FOTO Inquam Photos / George Calin

Parlamentul, controlat de majoritatea formată din PNL, USR PLUS şi UDMR, a revocat-o din funcţia de preşedintă a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe Monica Gubernat, aleasă în funcţie în perioada în care la putere erau PSD şi ALDE. Surse politice din coaliţie au declarat pentru „Adevărul” că variantele pentru şefia instituţiei sunt Cristina Pocora şi Dorina Rusu.

Comisiile reunite de cultură au respins, marţi după-amiază, raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Nici Monica Gubernat, nici un vreun reprezentant al acesteia nu au venit la şedinţa Comisiilor de cultură pentru a se apăra în faţa acuzaţiilor că instituţia nu a fost condusă eficient. Ulterior, plenul reunit a votat pentru respingerea raportului de activitate, ceea ce a dus, automat, şi la demiterea Monicăi Gubernat. Potrivit Legii de organizare şi funcţionare a CNA, respingerea unui raport de activitate înseamnă şi demiterea preşedintelui Consiliului. CNA va trebui să aleagă un şef, diferit însă de cel care a fost demis prin vot. De altfel, Gubernat nu va mai putea candida la nicio rundă de alegere a preşedintelui CNA până la expirarea mandatului său de membru, în 2025.

Două variante pentru şefia instituţiei

În condiţiile în care în momentul de faţă coaliţia are şapte din cei 11 membri ai CNA, noul preşedinte va fi unul agreat de coaliţie. Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că favorită pentru a fi aleasă preşedintă e Cristina Pocora, fost deputat PNL. Însă o variantă luată în calcul pe ultima sută de metri este şi Dorina Rusu, membru numit pe filiera Cotroceniului. Noua persoană care va asigura şefia va avea un rest de mandat până în 2025, mandatele pentru conducerea Consiliului fiind de 6 ani.

Social-democraţii le-au reproşat partidelor din coaliţia de guvernare că urmăresc doar epurarea din instituţii a persoanelor care nu fac parte din anturajul Puterii. „Azi e prilej de reglare a conturilor, a unor răfuieli personale”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD. De asemenea, social-democraţii au ridicat problema impunerii la CNA a unor persoane care nu au legătură cu activitatea instituţiei, aluzia fiind la cazul lui Ionel Palăr, fost deputat PNL timp de 16 ani.

Salariu de ministru

Un membru simplu al CNA încasează aproximativ 9.000 de lei lunar pentru că participă la şedinţele instituţiei. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, care este numit prin vot al Parlamentului, din rândul membrilor instituţiei, are rang de ministru şi un salariu pe măsură, adică încasează lunar în mână circa 13.500 de lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite