Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul francez de Externe. Discuţiile au vizat securitatea de pe Flancul Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter/ Bogdan Aurescu
FOTO: Twitter/ Bogdan Aurescu

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, joi, cu noul ministru al afacerilor externe al Franţei, Catherine Colonna. Cei doi oficiai au discutat despre situaţia de securitate din Europa, cu accent pe consolidarea Fancului Estic, şi despre efectele războiului din Ucraina.

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul francez, joi, în contextul participării la Conferinţa ministerială a OCDE ce are loc la Paris, în perioada 9-10 iunie 2022. Potrivit Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu „a subliniat nivelul excelent al relaţiilor dintre România şi Franţa” şi a apreciat contribuţia Franţei la întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, prin prezenţa militarilor francezi în România. Şeful diplomaţiei române a subliniat că acest demers reprezintă „şi o confirmare clară a solidarităţii aliate şi a angajamentului constant al Franţei faţă de securitatea statelor aliate, inclusiv a României, contribuind astfel inclusiv la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa”.

Totodată, cei doi miniştri au susţinut operaţionalizarea în cel mai scurt timp a Grupului de luptă al NATO sub coordonarea Franţei, pe teritoriul României.

„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat necesitatea reflectării, de o manieră adecvată, în documentele Summitului de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic al NATO, a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere şi contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre importanţa consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere evoluţiile negative de securitate generate de agresiunea rusă. 

Cei doi miniştri au discutat în detaliu şi situaţia luptelor din Ucraina, respectiv perspectivele şi parametrii reluării negocierilor de pace. În contextul discuţiei privind pregătirea Summitului de la Madrid, cei doi miniştri au exprimat susţinerea statelor lor pentru aderarea Suediei şi Finlandei, care va contribui la consolidarea securităţii aliate. În planul cooperării bilaterale pe componenta de securitate, a fost discutată şi relevanţa organizării unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniştri de afaceri externe şi apărare, din perspectiva coordonării celor două state, mai ales în noul context de securitate”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministrul francez de externe a exprimat aprecierea pentru modul în care România a acordat sprijin Ucrainei, după ce ministrul Aurescu a prezentat eforturile ţării noastre în acest sens. Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pentru a face faţă diverselor efecte ale crizei generate de agresiunea Rusiei şi a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

„Cei doi miniştri au reconfirmat susţinerea pentru politica de lărgire a UE şi, în acest cadru, pentru începerea cât mai curând a negocierilor de aderare cu UE ale Albaniei şi R. Macedonia de Nord. 

În contextul discuţiilor privind consolidarea reformei spaţiului Schengen şi a securităţii frontierelor externe ale Uniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat, argumentat, aşteptările legitime ale ţării noastre de aderare la spaţiul Schengen, fiind subliniat şi modul în care România a gestionat situaţia refugiaţilor din Ucraina”, mai arată sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite