Andronache, despre pensiile speciale ale parlamentarilor, după decizia CCR: Se va declanşa reexaminarea. Nu repune în vigoare textul. USR depune proiect nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Andronache FOTO Facebook Gabriel Andronache
Gabriel Andronache FOTO Facebook Gabriel Andronache

Liberalii au transmis că nu este necesară o nouă lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit deputatului Gabriel Andronache, decizia CCR „nu repune în vigoare textul”, concluzionând că „nu există şi nu va exista normă legală de acordare a unor pensii speciale noi”. În acelaşi timp, membrii USR anunţă depunerea unui nou proiect ce prevede desfiinţarea pe viitor şi încetarea plaţii pensiilor speciale în plată.

Deputatul le-a transmis, într-o postare pe Facebook, celor care afirmă că depun noi proiecte legislative de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor după decizia CCR, mai multe precizări, explicând că „decizia Curţii Constituţionale nu repune în vigoare textul care a fost abrogat prin legea declarată neconstituţională”. „Deci nu există şi nu va exista normă legală de acordare a unor pensii speciale noi”, a exxplicat parlamentarul. 

Potrivit deputatului „a abroga ceva ce nu există reprezintă prostie legislativă sau neştiinţă de carte. Fiecare dintre cei care afirmă că depun noi proiecte legislative pot alege una din cele două categorii menţionate mai sus pentru a-şi încadra declaraţiile”. 

„Această decizie, ca şi cea de saptămânile trecute, dată prin control a posteriori de constituţionalitate, generează efecte strict în privinţa foştilor parlamentari care au deschis procese şi se aflau la pensie la data abrogării normei care prevedea pensia specială în Statutul deputaţilor şi senatorilor”, a mai explicat Gabriel Andronache. 

Deputatul a explicat că „procedura de urmat este: după publicarea în M.Of. a motivării deciziei CCR se va declanşa reexaminarea legii declarate neconstituţionale, conform Regulamentelor celor două camere parlamentare”.  

Potrivit liberalilor, „nu este necesară o nouă lege de desfiinţare a pensiilor speciale pentru parlamentari”. „Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituţională. Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, susţin membrii PNL într-o postare pe Facebook.

USR a depus un nou proiect legislativ 

În acelaşi timp USR a anunţat într-un comunicat de presă că a depus, vineri, 6 mai, un nou proiect legislativ pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Proiectul depus astăzi prevede desfiinţarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabileşte şi că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată”, au explicat membrii USR. 

AUR, grup de lucru pentru modalitatea de numire a judecătorilor constituţionali 

„Alianţa pentru Unirea Românilor denunţă incapacitatea majorităţii parlamentare de a rezolva problema pensiilor speciale şi informează că a constituit un grup de lucru care să identifice cea mai bună modalitate de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, în lumina ultimelor evenimente petrecute în forul legislativ”, au transmis reprezentanţii partidului într-un comunicat de presă. 

Citeşte şi: Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituţională. Reacţii politice

Cum explică magistraţii CCR constituţionalitatea pensiilor speciale pentru parlamentari. Tensiuni între judecători

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite