Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituţională. Reacţii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR au hotărât că eliminarea pensiilor speciale este neconstituţională FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii CCR au hotărât că eliminarea pensiilor speciale este neconstituţională FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

Judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că eliminarea pensiilor speciale este neconstituţională, problema fiind legată de procedura aleasă pentru demersul legislativ. Principalele partide anunţă că aşteaptă motivarea deciziei, apoi vor redepune un proiect de lege pentru eliminarea acestora.

La peste un an de la eliminerarea pensiilor speciale, printr-un vot dat de toate partidele cu excepţia UDMR (care s-a abţinut), CCR a decis faptul că pasul legislativului a fost unul greşit, proiectul fiind unul neconstituţional. O asemenea decizie înseamnă că va avea loc repunerea în plată a pensiilor speciale, iar statul va trebui să le dea beneficiarilor de pensii speciale banii pentru intervalul martie 2021 până în prezent. Decizia CCR trebuie însă motivată şi să fie publicată şi în Monitorul Oficial.

Prin urmare, foşti aleşi de la aproape toate partidele care au trecut prin Legislativ vor beneficia în continuare de pensii de serviciu, care variază între 2.138 de lei (pentru cei care au avut un mandat de doar 28 de luni, adică legislatura 1990-1992) şi 14.930 de lei (cei cu mai mult de trei mandate).

În februarie 2021, luna când au fost desfiinţate aceste pensii speciale, nu mai puţin de 827 de deputaţi şi senatori beneficiau de ele. 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, judecătorii CCR au hotărât neconstituţionalitatea din cauza unor aspecte de procedură. Mai precis, problema este că proiectul de lege a fost dezbătut la foc automat, ca şi cum era în procedură de urgenţă, deşi nu era în procedură de urgenţă. 

Coaliţia şi Opoziţia, pe acelaşi ton privind reluarea iniţiativei

USR a recţionat la scurt timp după votul judecătorilor constituţionali, afirmând că „decizia de azi arată tuturor de ce vechile partide politice refuză cu obstinaţie să numească la Curtea Constituţională oameni profesionişti şi integri, preferând cozile de topor gata să răspundă oricând comenzilor venite de la centru”. Cristian Seidler a transmis faptul că partidul său va redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale „în aşa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituţional”, acuzând că preşedintele CCR că „s-a străduit să găsească orice chichiţă pentru a declara neconstituţională eliminarea” şi amintind că acesta a ocupat funcţia de parlamentar.

Contre între USR şi PSD 

La rândul său, PSD a anunţat că va relua procedură. Deputatul PSD, Oana Florea a declarat pentru „Adevărul”, că partidul său va aştepta motivarea CCR şi va formula o altă iniţiativă legislativă. „Desigur, deciziile CCR sunt obligatorii şi trebuie respectate. PSD a fost iniţiatorul acestei legi şi dacă acest obiectiv nu a fost atins, va vedea ce se poate face din punct de vedere juridic pentru a îndrepta şi a formula o altă iniţiativă care să aibă finalitate, dar asta după ce vedem cum a gândit Curtea şi care sunt elementele care ne indică neconstituţionalitatea. Dacă este vorba doar de procedură, desigur, se poate reface procedura, se poate relua procesul legislativ, dar trebuie să vedem ce anume legat de procedură nu a fost în regulă. Ăsta este un lucru care poate fi îndreptat, noi am iniţiat această lege şi vrem să-şi atingă scopul, aşa că nu renunţăm la idee, doar aşteptăm motivarea pentru a vedea ce anume nu este în regulă pentru a relua procedura”, a susţinut Oana Florea. 

Deputata a subliniat că proiectul de lege adoptat de Parlament anul trecut este „o iniţiativă PSD”. „Există un alt partid care s-a tot lăudat cu anularea pensiilor, nu le-aş numi speciale, sunt de serviciu. Se numesc speciale doar pentru că sunt create în baza unor legi speciale, dar sunt pensii de serviciu. (...) Până la urmă noi suntem singurii care au luat atitudine, restul doar au vorbit în campanie electorală şi atât”, a mai spus deputata. Şi Daniel Suciu, vicepreşedinte al PSD, a precizat că formaţiunea sa susţine eliminarea pensiilor speciale. „Poziţia PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari!  Am luat decizia de a desfiinţa pensiile speciale ale parlamentarilor demult şi nu ne-am schimbat opţiunea! De aceea, aşteptăm motivarea CCR şi vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit!”, a fost poziţia PSD. 

Şi PNL marşează pe eliminarea pensiilor speciale: „Rămânem consecvenţi principiului contributivităţii. Ăsta este şi motivul pentru care am promovat, noi PNL şi am votat această lege. Aşteptăm să vedem motivarea. Deciziile CCR trebuie respectate, dar indiferent de această motivare decizia CCR produce efecte doar pentru cei care s-au pensionat până la abrogare. Am votat în 2021 februarie şi am susţinut mereu desfiinţarea pensiilor speciale. Evident că susţinem revenirea pensiilor speciale la principiul contribuitivităţii. Ce vom face in ce sens, atata timp cat CCR declară o lege neconstituţională, ea trebuie pusă în termeni constituţionali. Dar sa vedem despre ce este vorba”, a declarat pentru „Adevărul” Stroe.

Szabo Odon (UDMR): În anvelopa de pensii speciale din România, pensiile parlamentarilor reprezintă 0.2%

Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News Tv, că în anvelopa de pensii speciale din România, pensiile parlamentarilor reprezintă 0.2%. ”Le-am spus celor de la USR că sunt populişti pentru că nu se vor mai atinge niciodată de pensiile speciale ale securiştilor, ale torţionarilor, ale magistraţilor, ale poliţiştilor. Le-am spus că sunt populişti penru că se leagă de Parlament şi de parlamentari, pentru că are cea mai mică cotă de încredere şi aşa niciodată nu o să îşi câştige această cotă de încredere”, a spus Odon, citat de news.ro.

Deputatul UDMR a ţinut să precizeze că inclusiv Curtea Constituţională are pensie specială, cei de la Curtea de Conturi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite