Analiză. Suspendarea PUZ-urilor din Bucureşti, primul test major pentru Nicuşor Dan. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, primarul Capitalei. FOTO Arhivă personală Nicuşor Dan/ Facebook
Nicuşor Dan, primarul Capitalei. FOTO Arhivă personală Nicuşor Dan/ Facebook

Nicuşor Dan se află la primul test major ca primar, adică găsirea unei majorităţi care să voteze suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale din cinci sectoare. USR-PLUS a susţinut varianta iniţială de doi ani, în timp ce PNL a ajuns la un acord cu edilul pentru doar trei luni în care să fie remediate mai multe aspecte problematice.

Subiectul suspendării Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 a dus la tensiuni în cadrul coaliţiei formate din PNL şi USR-PLUS la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Demersul a fost anunţat pe neaşteptate la începutul acestei săptămâni de primarul general, Nicuşor Dan, care a precizat că în Bucureşti s-a construit haotic în ultimii ani şi că prin aceste PUZ-uri sute de hectare de spaţiu verde ar fi distruse. Ziua stabilită pentru vot e vinerea aceasta, deci s-a mizat pe o decizie luată rapid.

PNL şi USR-PLUS au împreună 29 de consilieri din totalul de 55, deci absenţa a doar doi reprezentanţi ai acestor partide l-ar lăsa pe Nicuşor Dan fără majoritate în Consiliu. Miercuri seară, consilierii generali din PNL au discutat cu şeful partidului, Ludovic Orban, despre poziţionarea lor pe acest subiect. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că mai mulţi consilieri i-au transmis lui Orban că ei nu sunt de acord cu forma propusă de Nicuşor Dan, fiind mai multe aspecte problematice. Unul dintre motive ar fi faptul că dacă ar face acest lucru e doar o problemă de timp până se vor afla în proces cu diferiţi dezvoltatori imobiliari, dat fiind faptul că acestora li s-ar bloca activitatea pentru o perioadă destul de mare de timp, dar şi pentru faptul că forma propusă de primar încalcă legile în vigoare.

Preşedinte PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a venit cu precizări despre poziţia politică a liberalilor. „Consilierii PNL vor vota proiectele Hotărârilor de Consiliu General iniţiate de Primarul Dan pentru suspendarea PUZurilor. O suspendare 3 luni, timp în care să se remedieze problemele Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat fiindu-i retrase avizele) şi lăsarea Bucureştiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, pentru o perioadă de doi ani, aşa cum propune primarul general al Capitalei, domnul Nicuşor Dan, pentru şedinţa Consiliului General de mâine, înseamnă mult. Primarul general a înţeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar înseamna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în Bucureşti, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în judeţele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Şi a fost de acord”, a precizat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, USR-PLUS a anunţat că va vota pentru suspendarea PUZ-urilor în varianta iniţială. Consiliera Ana Ciceală a precizat pentru „Adevărul” că se aşteaptă ca toţi colegii săi să fie la şedinţă şi să nu apară absenţe. De altfel, mai mulţi membri ai USR-PLUS sunt printre cei care au atacat în instanţă PUZ-urile.

Ce spun specialiştii

„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti despre importanţa adoptării sau respingerii proiectelor susţinute de Nicuşor Dan, dat fiind dat faptul că se află la prima divergenţă de opinie cu consilierii PNL. „Da, clar e cel mai important test de până acum. Poate să câştige capital politic pe tema asta, dar începe un război cu anumite structuri, grupuri de interese. Ca măsură publică, nu e cea mai isteaţă soluţie. Tu trebuie să vii cu ceva pozitiv, nu cu lucruri de acest fel. Mai bine ar fi gândită o politică de extindere a zonei verzi în apropierea Bucureştiului, prin discuţie cu Guvernul, dacă vrem să fim ca marile oraşe”, a afirmat sociologul Alfred Bulai.

O poziţie mai nuanţată are analistul politic George Jiglău, care susţine însă că primarul general va trebui să împace numeroşi actori politici şi sociali. „Nu ştiu dacă e cel mai important test, dar sigur îi va testa abilităţile de negociator. Nu e doar politică aici, adică declaraţii şi poziţionări. Sunt mulţi actori implicaţi: dezvoltatori, grupuri de interese, oameni din politică. Trebuie să împace toate părţile sau să învingă printr-o abordare mai în forţă”, a precizat George Jiglău.

De altfel, analistul politic a subliniat faptul că Nicuşor Dan putea anticipa că va ajunge într-o situaţie ca aceasta: „El a fost de la început într-o situaţie fragilă. Cred că între cele două partide sunt frecuşuri, iar acum ele sunt ceva mai clare. Fiind independent, Nicuşor Dan şi-a asigurat genul acesta de vulnerabilitate. Însă în ceea ce priveşte imaginea, poate să se ducă în zona de singur împotriva tuturor şi s-ar putea să-l ajute pentru viitor”, a completat Jiglău. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite