Agenţia Germană de Presă: În anul Centenarului, România serbează 100 de ani de la anexarea unei părţi a Ungariei; Reacţia ambasadei României la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul României în Germania. FOTO Emil Hurezeanu
Ambasadorul României în Germania. FOTO Emil Hurezeanu

Agenţia Germană de Presă a prezentat 1 Decembrie ca pe ziua în care românii şi autorităţile de la Bucureşti serbează 100 de ani de la anexarea unei părţi a Ungariei. Ambasada României în Germania a reacţionat promp fiind solicitată „repararea gravei erori“.

UPDATE MAE a venit cu precizări în ceea ce priveşte materialul DPA, preluat de ZDF. „Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România. Dincolo de abordarea tendenţioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaştere a istoriei şi o ignorare voită a realităţilor istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase şi a tuturor stărilor sociale“. 

***

În data de 1 decembrie 2018, postul naţional german de televiziune ZDF a publicat o ştire despre Ziua Naţională a României, preluată de la Agenţia Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părţi a Ungariei. Reprezentanţii României la Berlin au luat măsuri pentru a corecta informaţia, potrivit unei postări publicate pe site-ul Ambasadei Române în Republica Federală Germană.

Ştirea publicată de DPA conţinea următoarele informaţii: 

„Astăzi, Transilvania se află în centrul României. Nu întotdeauna a fost aşa”, notează ZDF. „România sărbătoreşte 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania. Prin acest câştig teritorial, în urma căderii Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România şi-a mărit cu o treime teritoriul. În Transilvania, românii erau deja atunci majoritari. Reprezentanţii celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România. Cei mai mulţi germani din România au emigrat între timp”.

Ambasada României la Berlin a trimis DPA următoarea scrisoare, în care îşi exprimă consternarea faţă de stilul tendenţios din informare şi solicită cu fermitate corecturile necesare:

„Stimate domnule Gösmann,

Cu consternare am luat la cunoştinţă despre informarea Dvs. legată de Ziua Naţională a României din data de 1 Decembrie 2018, preluată de ZDF.

Formularea tendenţioasă, deja din menţionarea cuvântului „anexare” în titlul articolului, este regretabilă şi indică o cunoaştere cel puţin deficitară a istoriei.

În data de 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Naţională, unde au participat 100.000 de persoane şi s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamaţia de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanţi ai minorităţii germane din Transilvania şi Bucovina.

Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării şi al votului democratic al majorităţii, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) şi Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, ţară membru în UE şi NATO, în 2018 şi Dvs., director general al DPA în Germania, ţară-membru în UE şi NATO, în 2018, trăim în lumi şi momente istorice complet diferite.

Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări.

Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei.

Cu salutări cordiale,

Emil Hurezeanu

Domnului Sven Gösmann

Redactor-şef

Deutsche Presse Agentur”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite