Veronica Cîrstoiu, judecătoarea acuzată că l-a eliberat contra cost pe Dinel Staicu: „Averea mea nu valorează cât susţin procurorii. Am o casă modestă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost arestată preventiv FOTO Mediafax
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost arestată preventiv FOTO Mediafax

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a declarat miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti unde se judecă dosarul în care este acuzată de luare de mită, că averea sa nu este chiar atât de mare cum au notat anchetatorii în rechizitoriu, având o casă „modestă”, făcută de părinţi şi o garsonieră cumpărată cu banii de la botezul nepoatei sale.

„Aş vrea ca cineva să vadă ce fundamente au acuzaţiile scrise în rechizitoriu. Averea mea nu valorează atât de mult cât au notat procurorii în actul de sesizare a instanţei. Se menţionează că aş avea o vilă. Am o casă modestă, făcută de părinţii mei şi o garsonieră cumpărată cu banii de la botezul fiicei fiului meu. Procurorii folosesc expresia «avere impresionantă» pentru a lăsa să se creadă că am spălat bani, că am luat mită”, a arătat Veronica Cîrstoiu, în faţa judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Mai mult, avocata lui Cîrstoiu a cerut recuzarea judecătorului desemnat să soluţioneze dosarul.

„Prin atitudinea procesuală, apreciez că v-aţi antepronunţat şi vă aflaţi în imposibilitatea soluţionării cu deplină obiectivitate a acestei cauze, potrivit Codului de procedură penală”, a spus apărătorul Veronicăi Cîrstoiu.

Tot miercuri s-a pus în discuţie şi menţinerea în arest a inculpaţilor din dosar. În acest sens, Dinel Staicu, cel care i-ar fi dat mită judecătoarei Cîrstoiu pentru a primi o soluţie favorabilă într-un dosar, a cerut să fie menţinut în arest.

„Eu sunt vinovat pentru faptul că aceste persoane se află aici, în boxa acuzaţilor. Sunt de acord să rămân în arest, însă nu este drept pentru ceilalţi să fie menţinuţi în arest”, a spus Dinel Staicu.

Pe 20 noiembrie 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus confiscarea extinsă, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, trimisă în judecată pentru că ar fi primit aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru favorizarea acestuia în dosarul în care este condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, precum şi în cazul fiului ei, Florin Cergan, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

„În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 - 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei - venituri salariale şi 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei”, au arătat procurorii.

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro.

„În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 - 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)”, au precizat procurorii.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi şi confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-ar fi primit sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere Curtea de Apel Bucureşti, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea Cîrstoiu.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, Dinel Staicu, avocatul Lucian Băgia şi Carmen Ioana Popescu, pentru fapte de corupţie.

Cîrstoiu, trimisă în judecată pentru mai multe fapte penale

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în prezent suspendată din funcţie, este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale).

Florin Cergan este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dinel Staicu, consultant financiar, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Carmen Ioana Popescu, economist, este acuzată de complicitate la infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu ar fi primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

„Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana”, au scris procurorii în documentul citat.

Pe 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

„În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, au arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu „a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei)”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fiul judecătoarei şpăgare Cîrstoiu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General fiind acuzat de ucidere din culpă după ce în urma unui accident produs de acesta au murit trei persoane.

S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Fostul preot Florin Cergan, care a omorât într-un accident trei persoane, cercetat alături de mama sa

Nu i-a mers bine nici ca preot şi nici ca avocat nu pare să îşi fi găsit calea. Fostul preot Florin Cergan, cel care în 2011 a omorât un alt preot, pe soţia sa şi pe fiica lor, într-un accident rutier petrecut în Târgovişte, este acum cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, după ce mama sa, judecătoare, este acuzată că a primit  un milion de euro mită.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată în dosarul magistratului Veronica Cîrstoiu acuzat de luate de mită

Sofica Dumitraşcu, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a întâlnit luni dimineaţă cu procurorii anticorupţie pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care magistratul Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, aflată în arest preventiv, este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare. 

Motivarea Justiţiei. Dinel Staicu, perseverenţă infracţională şi dispreţ faţă de lege

Dinel Staicu a dovedit perseverenţă infracţională şi a tratat ca pe o „marfă“ soluţia dorită, dând mită magistraţilor peste un milion de euro, după cum se arată în motivarea deciziei de arestare a omului de afaceri. Acesta a fost arestat pe 14 august 2013, în dosarul în care judecătoarea  Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea  cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe o parte din bunurile Veronicăi Cîrstoiu, judecătoarea şpăgară

Procurorii anticorupţie au audiat-o vineri pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi i-au adus acesteia la cunoştinţă faptul că i-au pus sechestru asigurător pe o parte din bunurile ce se regăsesc în declaraţia de avere, până la suma despre care susţin că a primit-o aceasta drept mită.

Zi grea pentru judecătoarea şpăgară. Înecată în lacrimi, ea a refuzat să dea declaraţii: „Ruşinea i-a aşezat un nod în gât“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ia în discuţie miercuri recursul judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi al fiului acesteia, Florin Cergan, la decizia prin care au fost arestaţi preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Dinel Staicu, reţinut de procurori în cazul judecătoarei şpăgare. Afaceristul a recunoscut că fratele său a dat mită de peste un milion de euro

Procurorii anticorupţie au decis, marţi, reţinerea lui Dinel Staicu în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Staicu a recunoscut că fratele său le-a dat milionul de euro judecătoarelor şpăgare, prin  intermediul avocatelor sale.

Codul şpăgilor din Justiţie. Aranjarea părului cu ambele mâini şi afişarea unui zâmbet, semnul judecătoarei Veronica Cîrstoiu că aproba şpaga

Aranjarea părului cu ambele mâini şi afişarea unui zâmbet, la cinci minte de la începerea şedinţei de judecată. Acesta era semnul prin care judecătoarea Veronica Cîrstoiu, judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti, anunţa că acceptă şpaga. Mituitorul şi intermediarul se aflau în sală şi receptau semnalul. Judecătoarea şpăgară şi fiul ei au fost vineri arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

DOCUMENT Motivarea arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu. Un zâmbet şi aranjarea părului, semnul magistratului pentru acceptarea şpăgii

În motivarea deciziei Curţii de Apel de arestare preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia pentru luare de mită şi complicitate, magistraţii menţionează că mita iniţială cerută ar fi fost de 2,5 milioane de euro. Intermediarul „tranzacţiilor“ era avocata Adriana Dascălu, cea care a pretins mita de la Dinel Staicu, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi, printre care şi Veronica Cîrstoiu.

S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei, arestaţi 29 de zile pentru luare de mită: şpaga se ridică la 1 milion de euro

Magistraţii Curţii de Apel au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul colegei lor, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fiul ei, pe care procurorii îl acuză că ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de către mama sa de la mai multe persoane care doreau soluţii favorabile în unele dosare şi care ar fi dat anterior un milion de euro. Decizia de vineri seară nu este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite