Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, care ar fi luat şpagă de la Dinel Staicu pentru a-l elibera din arest, trimisă în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti Veronica Cîrstoiu şi fiul său au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani. Alături de aceştia au mai fost trimise în judecată alte şapte persoane printre care şi Dinel şi Marian Staicu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis trimiterea în judecată a fostei judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti Veronica Cîrstoiu care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale).

Şi fiul acesteia, Florin Cergan, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

Un avocat în Baroul Sibiu, Lucian Băgia, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă,

Dinel Staicu, consultant financiar, este acuzat în acest caz de dare de mită şi cumpărare a influenţei. 

Fratele acestuia, Marian Staicu (care este arestat preventiv într-un alt caz), a fost trimis în judecată pentru cumpărare a influenţei, complicitate la cumpărare a influenţei, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în forma participaţiei improprii şi în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă, precum şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Economistul Carmen Ioana Popescu (contabila lui Dinel Staicu) a fost trimis în judecată pentru complicitate  la infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă  în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă.

Adriana Dascălu este acuzată de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (comisă în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă) şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Avocatul Giorgel Zgăbei va fi judecat pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată şi Marilena Cucianu care este acuzată de complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

630.000 de euro pentru o soluţie favorabilă pentru Staicu în dosarul „BIR”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, ar fi primit prin intermediul Adrianei Dascălu suma de aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu. Banii ar fi fost pentru ca judecătoarea să pronunţe, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar în care fusese condamnat la şapte ani închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor - BIR).

Banii ar fi fost primiţi prin medierea lui Marian Staicu, fratele lui Dinel, şi a lui Carmen Ioana Popescu.

Pe 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Cîrstoiu, a pronunţat decizia prin care a fost înlăturată pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare aplicată lui Dinel Staicu.

„În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins  de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, au precizat anchetatorii în documentul citat.

Pentru a disimula originea banilor primiţi, judecătoarea Cîrstoiu ar fi determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, pe 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei).

„Raportat la intervenţiile făcute în favoarea inculpatului Dinel Staicu (în dosarul fraudării BIR) prima faptă de corupţie, în ordinea cronologică a evenimentelor, s-a consumat în perioada februarie – martie 2011, când inculpata Dascălu Adriana a pretins suma de 500.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală care intrau în compunerea completului învestit să soluţioneze recursul, în dosarul în care acesta era judecat pentru fraudarea BIR”, mai arată anchetatorii. 

Mita de la Staicu, „reducere” până la 500.000 de euro

În condiţiile în care Dinel Staicu refuzase propunerea iniţială şi după ce a primit decizia definitivă de condamnare şapte ani închisoare, Adriana Dascălu i0ar fi cerut din nou acestuia, în perioada august – septembrie 2011, suma de 500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe în beneficiul acestuia o hotărâre  favorabilă, constând în admiterea unei contestaţii în anulare şi înlăturarea pedepsei definitive de şapte ani închisoare. 

Ulterior,  Dascălu ar fi primit de la Dinel Staicu, prin intermediul fratelui său Marian Staicu, suma de 500.000 euro, însă a restituit banii în întregime deoarece la acea dată beneficiul promis nu a fost obţinut. 

Demersurile în vederea intervenţiei au fost reluate de Dascălu în a doua jumătate a anului 2011, fiind finalizate prin admiterea contestaţiei în anulare, în schimbul sumei de bani.

În cursul lunii iulie 2013, judecătoarea Veronica Cîrstoiu ar fi acceptat promisiunea Adrianei Dascălu referitoare la darea sumei de 50.000 euro, iar, ulterior, în ziua de 8 august 2013, ar fi şi primit acel folos prin intermediul fiului său, Florin Cerga, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, pentru a o determina să pronunţe o hotărâre favorabile unei persoane, într-un dosar penal aflat în recurs. 

În acelaşi scop, Dascălu ar mai fi cerut, în perioada 30 mai – 8 iulie 2013, suma de 60.000 euro, iar, ulterior, după ce ar fi primit o primă tranşă de 10.000 euro, ar fi majorat folosul pretins şi ar fi solicitat diferenţa până la 100.000 euro. 

Procurorii precizează că pe 27 iulie 2013, Dascălu ar fi primit, cu ajutorul lui Giorgel Zgăbei, suma pretinsă de 100.000 euro.

În perioada ianuarie 2008 – iunie 2013, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Cîrstoiu ar fi indus în eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, pe funcţionarii din cadrul Departamentului economic al aceleiaşi instanţe, prin folosirea lunară (cu excepţia lunii iunie 2010) a 65 înscrisuri pe care le-ar fi falsificat. 

„Înscrisurile respective atestau, în fals,  faptul că Cîrstoiu Veronica deţinea calitate de chiriaş în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Cucianu Marilena şi cu o altă persoană. In acest fel, judecătoarea Cîrstoiu Veronica a obţinut pentru sine şi pentru Cucianu Marilena  un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curţii de Apel Bucureşti”, au precizat procurorii anticorupţie în documentul citat. 

„În cursul lunii aprilie 2012, acţionând în coautorat cu inculpatul Băgia Lucian, Dascălu Adriana a pretins suma de  350.000 euro de la  Staicu Marian, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, astfel încât, la judecarea recursului, fratele său Dinel Staicu să fie pus în libertate într-un dosar în care era judecat în stare de arest preventiv (dosarul Transgaz).  Ulterior, inculpatul Băgia Lucian a primit, în scopul anterior menţionat, suma de 1.900.052 lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 euro, ce includea cei 350.000 euro pretinşi pentru coruperea judecătorilor şi TVA aferentă), în temeiul unui contract fictiv de asistenţă juridică”, mai precizează anchetatorii.

Bani pentru repartizarea unui dosar la un „complet favorabil”

În cursul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu ar fi pretins, prin intermediar, suma de 150.000 euro de la Dinel Staicu, folosindu-se de influenţa pe care a susţinut că o are asupra a trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti (între care Cîrstoiu), astfel încât, prin fraudarea sistemului informatic ECRIS, dosarul în care fusese trimis în judecată Marian Staicu (împreună cu două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti) să fie „dirijat” la un „complet favorabil”, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile lui Staicu Marian .

Cu privire  inculpaţii Cîrstoiu Veronica şi Cergan Florin, fiul acesteia, procurorii au dispus aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la confiscarea extinsă. 

În acest sens, procurorii au ţinut cont că veniturile totale realizate de judecătoarea Cîrstoiu în perioada 2007 – 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei – venituri salariale şi 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma  de 1.567.039,08 lei.

Din compararea veniturilor licite obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu în perioada de referinţă, anchetatorii au descoperit o diferenţă de 641.968,08 lei (echivalent cu 144.262,4 euro).

În ceea ce îl priveşte pe fiul acesteia, Florin Cergan anchetatorii au precizat că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 – 2013, ar fi fost în sumă de 277.088 lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, ar fi totalizat suma  de 330.727,6 lei (12.053,84 euro).

Procurorii au dispus  instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând Veronicăi Cîrstoiu şi a şui Florin Cergan după cum urmează:

- confiscării speciale a sumelor de 630.000 euro (care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită) şi 156.351 lei (cu care s-a constituit parte civilă Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune) de la inculpata Cîrstoiu Veronica

- pentru confiscarea extinsă a bunurilor lui Cîrstoiu Veronica (în perioada 2007 şi până în prezent) 

 - pentru confiscarea extinsă a bunurilor lui  Cergan Florin (din anul 2008 şi până în prezent).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite