Secui mort pentru autonomia din Bolivia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magyarosi Arpad, ucis de trupele speciale boliviene, se convertise la islam şi, ca adept al Ungariei Mari, fondase Legiunea Secuiască. Învăţătorul Magyarosi Arpad (28 de ani) a fost cooptat de mercenarul maghiar Eduardo Rozsa Flores să lupte pentru independenţa provinciei boliviene Santa Cruz.

Citiţi şi:

Târgu-Mureş: Povestea mureşeanului ucis în Bolivia
MAE verifică identitatea presupusului „terorist“ român din Bolivia
Morales nu vrea anchetă internaţională în dosarul complotului

Eduardo Rozsa Flores - cu cetăţenie ungară şi boliviană, Arpad Magyarosi - cu cetăţenie română şi Michael Martin Dwyer - cu cetăţenie irlandeză au fost împuşcaţi mortal în timpul unei operaţiuni de dejucare a unui presupus complot de asasinare a preşedintelui bolivian Evo Morales.

Elod Toaso, un alt cetăţean ungar născut în România, se află în arest pentru colaborare cu teroriştii. Din grupul „teroriştilor“, tânărul Magyarosi pare un exaltat care şi-a jertfit viaţa pe altarul ideii de autonomie în Bolivia. Un tânăr dascăl, cu talent muzical, dar ucis ca „terorist”.

În România a fondat Legiunea Secuiască

Magyarosi Arpad s-a născut în 1981 şi a plecat din Sovata când avea 11 ani. Era însoţit de mama sa, Maria, şi de sora sa, Reka. S-au stabilit cu toţii în Ungaria, la Budapesta. Mama lui a divorţat de soţ, originar din Turda, când copiii erau încă mici. De atunci, femeia nu a păstrat relaţia cu tatăl lui Arpad.

Singurele rude pe care Magyarosi Arpad le mai are în Sovata sunt bunica Maria Toth şi unchiul său, Janos Toth. Rudele mureşeanului Magyarosi Arpad îşi amintesc cu plăcere despre tânărul împuşcat pentru presupusa implicare într-un atentat împotriva preşedintelui Boliviei.

Magyarosi a făcut parte din mai multe trupe rock, iar în ultima vreme s-ar fi convertit la islam. Alintat Fiuka, tânărul Magyarosi era, potrivit cunoscuţilor săi, un adept al Ungariei Mari. El a îmbrăţişat teoriile iredentiste, numărându-se printre fondatorii Legiunii Secuieşti, o organizaţie a maghiarilor din străinătate, sprijinită mai ales de diaspora din Statele Unite. Fondată în 2002, legiunea urmăreşte autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Un „terorist“, cu suflet de poet

image

Lui Arpad îi plăcea să pozeze în luptător



Magyarasi Arpad şi-a aşternut ultimele gânduri în jurnalul său de pe blog la data de 19 martie. Cele scrise de acesta dezvăluie un tânăr mai degrabă melancolic decât terorist. Iată ultimele sale rânduri: „În copilărie adoram să stau în pârâu, atât de mult mă fascina lumea aceea curgătoare.

Era mirific totul, mai ales sclipirea şi susurul apei. Deseori, seara mă culcam cu melodia pârâului şi dimineaţa mă trezeam cu ea. Cu o mirare sinceră ţineam în mâini peştişorii prinşi.    Şi iarna eram în pârâu, şi tăiam cu toporul gheaţa, nu cumva să nu primească aer peştisorii mei.

Dar cel mai frumos era când era o gheaţă transparentă,subţire, deasupra apei! Cu corpul meu uşor mă întindeam şi căutam emoţionat viaţa de sub mine, sub ea. Am văzut câteva pârâuri,râuri... în Secuimea frumoasă... şi lângă hotarele ei..., în Transilvania, Ungaria, şi mai departe...

Dar cel mai drag îmi e, pe care mulţi o numesc acasă, „apa Sovatei”... Acolo am prins prima oară peştişorii cu mâna, bâta, plasa... Acolo am construit dig... am băut apă. Este o vorbă, care spune că Dumnezeu prima dată a creat Pământul Secuiesc. Şi, văzând ce frumos e, a creat în jurul ei tot Pământul.

image

După un poet grec, Anakreon, „Dumnezeu i-a creat femeii ca armă, frumuseţea... probabil a fost cel mai darnic cu  fetele maghiare, că frumusetea lor  nu se poate lega de nimic! Am văzut fetele multor naţiuni şi nu insist asupra frumuseţii lor... deoarece... tot ce e natural, e frumos... dar fetele maghiare, chiar sunt cele mai frumoase de pe lume!!! Eu aşa cred, că frumuseţea e influenţată de mediul în care trăim...

E posibil că sunt părtinitor... puţin... poate chiar mult... dar iubesc mai mult, tot ce e de acasă. Dacă nu ar fi aşa, nu as vrea să plec acasă... şi m-aş mulţumi cu alte pârâuri, munţi, alt aer şi alte fete... şi în altă limbă aş lăuda frumuseţea altora... o, nu, ar fi un vis urât... mie îmi trebuie acela de acasă, că nu există mai frumos pe lumea asta.

Acei ochi sclipesc ca pârâul, şi trupul se mişcă ca şi peştişorii... chiar dacă închid ochii, imaginea şi frumuseţea ta rămâne în mine!!! Îmi rămân fidel, în continuare, nu degeaba laud ziua...“, scria Magyarasi Arpad. 

Legiunea secuiască

Tânărul Magyarosi era un adept al Ungariei Mari. El a îmbrăţişat teoriile iredentiste, numărându-se printre fondatorii Legiunii Secuieşti, o organizaţie a maghiarilor din străinătate, sprijinită mai ales de diaspora din Statele Unite.

Evo Morales, admiratorul lui Fidel Castro

image

Fost lider de sindicat, Evo Morales (50 de ani), preşedintele Boliviei, este, alături de Hugo Chavez, un admirator al lui Fidel Castro. Indian Aymara, Morales se sprijină pe populaţia de origine indigenă din Bolivia. Promotor al „socialismului bolivarian“, ca şi Hugo Chavez, Morales a naţionalizat în 2006 toate zăcămintele de hidrocarburi din ţară.

Este preşedinte din 2005, iar noua Constituţie boliviană îi dă dreptul să candideze pentru un al treilea mandat. A făcut câteva gesturi antologice, între care consumarea în public a unei frunze de coca (pentru a demonstra că nu este nocivă) sau greva foamei pentru a forţa Parlamentul să adopte noua Constituţie.

Rozsa, translatorul lui Carlos Şacalul

image

Născut în 1960, Eduardo Rozsa Flores (foto) a părăsit Bolivia la o vârstă fragedă, trăind în Chile şi apoi în Suedia. El s-a mutat ulterior în Ungaria, unde şi-a terminat studiile şi a avut mai multe slujbe, printre care, potrivit presei ungare, şi cea de translator al teroristului Carlos Şacalul.

În 1991, el s-a apucat de jurnalism, însă a renunţat pentru a lupta în cadrul forţelor paramilitare croate, devenind comandantul unei brigăzi formate din 380 de străini - Primul Pluton Internaţional (PIV).

Plutonul era un grup cunoscut: 95 la sută dintre membrii lui aveau antecedente penale, mulţi făcuseră parte din grupuri naziste şi fasciste, a explicat, citat de „Times“, un jurnalist croat care a investigat timp de mai mulţi ani legăturile din mercenarii străini şi serviciile secrete croate.

Flores a lăsat în urma sa un interviu acordat, în 2008, televiziunii ungare MTV1, în care preciza că se întoarce în Santa Cruz (Bolivia) pentru a constitui o forţă armată destinată apărării autonomiei provinciei.

Pentru independenţa provinciei Santa Cruz

„Nu merg acolo ca să organizez un atac în La Paz (capitala boliviană) şi să-l îndepărtez pe preşedinte, nu asta îi preocupă pe estici”, a declarat el într-un interviu acordat, anul trecut, postului ungar MTV1. Flores plănuia constituirea unei forţe de apărare care ar fi legală conform cartei Santa Cruz.

Provincia Santa Cruz, foarte fertilă şi bogată în zăcăminte de gaz, a dus o luptă aprigă împotriva lui Morales, sprijinit în special de indigenii din vest.

Ungaria nu crede în complot

Potrivit presei boliviene, familia lui Arpad Magyarosi, ungurul român ucis odată cu Flores de către poliţia boliviană, trebuie să plătească 10.000 de dolari pentru aducerea trupului neînsufleţit din Ungaria. Publicaţia „El Nuevo Dia“ relatează că doi avocaţi ai consulatului maghiar s-au prezentat la morgă pentru a iniţia demersurile de repatriere.

Deşi ministrul ungar de Externe, Peter Balazs, a declarat că se îndoieşte de veridicitatea tezei complotului împotriva preşedintelui Morales, declaraţiile lui Rozsa Flores sprijină într-o anumită măsură teoria autorităţilor boliviene.

„Suntem pregătiţi ca, în câteva luni, în cazul în care convieţuirea sub autonomie nu funcţionează, să ne declarăm independenţa şi să înfiinţăm un stat nou“, afirma Eduardo Rozsa Flores în interviul acordat televiziunii publice ungare MTV1.

„Era plin de viaţă şi cânta superb“

image

Arpad a ajuns ultima dată la Sovata în vara anului 2008. A venit să-şi înnoiască actele de identitate, care erau de mult timp expirate. „Când a venit în Sovata, a stat la bunica sa, dar a stat doar câteva zile.

În acest timp,a plecat cu bunica la Poliţie, pentru ca aceasta să semneze că este de accord ca Arpad să aibă domiciliul stabil acolo. A fost mai tot timpul plecat cu prietenii săi”, a precizat Toth Janos, unchiul lui Arpad. Bărbatul nici măcar nu a ştiut că nepotul său şi-a schimbat religia.

„El era de religie unitariană după tată, nu ştiam că a trecut la religia islamică”, spune Toth Janos. „Nici nu a făcut armata, nici în România şi nici în Ungaria, pentru că nu avea cetăţenie maghiară. Era un om blând, în Ungaria lucra ca învăţător, iar o astfel de persoană nu poate fi rea. Nu ştiam să fi făcut parte din Legiunea Secuiască, nici nu auzisem de existenţa acesteia”, a precizat unchiul său.

Rudele sunt şocate

Toth Janos crede că Arpad a fost influenţat negativ de prietenul său Eduardo Rosza Flores. „Nu cred că nepotul meu era în stare să-l omoare pe preşedintele Boliviei. Cred că Flores l-a cooptat în gruparea sa. Nu ştiu ca nepotul meu să fi plecat, până acum, în Bolivia”, spune unchiul acestuia.

image

„Teoristul“ Magyarosi Arpad (28 de ani) era considerat de prieteni ca fiind un muzician talentat 



Bunica lui Arpad este încă foarte îndurerată pentru moartea nepotului său. „Era un băiat tare vesel, nu-mi vine să cred că nu mai este printre noi. Îmi pare rău că nu-l mai pot vedea. Îmi amintesc şi acum când venea acasă la mine şi dormea aici. Era foarte plin de viaţă şi cânta superb”, spune Toth Maria. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite