UPDATE România cere ajutorul UE pentru achiziţionarea unui medicament COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat în această dimineaţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a 12 700 de flacoane de Tocilizumabum.

UPDATE: Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi, 5 octombrie 2021, Hotărârea nr. 78 privind solicitarea de asistenţă internaţională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID -19, respectiv solicitarea de asistenţă internaţională constând în achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum şi solicitarea de asistenţă internaţională constând în concentratoare de oxigen. 

Conform hotărârii CNSU, pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătăţii va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor şi achiziţionarea în cel mai scurt timp posibil a cantităţilor necesare de Tocilizumabum. Concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în vederea distribuirii către unităţile sanitare unde este identificată nevoia. 

"Remedierea eventualelor daune sau defecţiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistenţă internaţională va fi realizată de către unităţile sanitare beneficiare", conform documentului citat.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Prin activarea Mecanismului european de protecţie civil, România doreşte să cumpere medicamentul de la alte ţări, care au un stoc necesar. Producătorul medicamentului a anunţat că nu va mai afce livrări în ţara noastră până la finalul anului, din cauza lipsei de stoc.

Ministerul Sănătăţii a primit fondurile necesare pentru achiziţionarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

În aceste condiţii, considerând situaţia acută provocată de intensitatea valului 4 pandemic în România, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat şefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecţie civilă.

„Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a declarat Arafat. 

De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicita oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.  

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Tocilizumabum direcţiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienţi COVID-19 cu forme severe de boală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite