Moartea unei actriţe: Rodica Tapalagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa  Rodica Tapalagă, în rolul Reginei, alături de Mircea Albulescu, în „Nebunia regelui George“
Actriţa Rodica Tapalagă, în rolul Reginei, alături de Mircea Albulescu, în „Nebunia regelui George“

Actriţa născută la Dorohoi, în acelaşi oraş ca Octavian Cotescu, a decedat sâmbătă, la 71 de ani. Rodica Tapalagă s-a stins în locuinţa sa din Capitală, în urma unei boli care s-a agravat în ultimele două luni şi care i-a afectat plămânii şi rinichii.

Mari actori deplâng moartea Rodicăi Tapalagă

Actriţa a fost spitalizată timp de două săptămâni la Spitalul Floreasca. Ea suferea de aproape şapte ani de colagenoză, boală care nu a mai reacţionat la tratament în ultima perioadă. Anunţul decesului a fost făcut ieri, pentru ca membrii familiei să aibă răgazul de a suferi în linişte. Trupul actriţei a fost depus la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi - Colţea" din Bucureşti, unde publicul îi va putea aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc mâine, într-un cadru privat.

Deşi cu un talent uriaş, Rodica Tapalagă a avut o modestie exemplară. Cumplita veste i-a şocat pe colegii de scenă. „A fost o mare actriţă, era tot timpul frumoasă pe scenă. Ştiam că suferă de o boală foarte grea, care o măcina, dar n-am îndrăznit s-o întreb despre ce este vorba. În urmă cu doi ani, am invitat-o la piesa mea, «Încă-i bine», dar mi-a spus că este grav bolnavă şi nu poate veni", ne-a declarat actriţa Rodica Popescu-Bitănescu.

Alexandru Arşinel are amintiri frumoase legate de Rodica Tapalagă. „N-am ştiut că era în suferinţă, fiindcă era o persoană discretă. Nu-şi populariza viaţa. Am jucat cu ea în urmă cu câţiva ani într-un spectacol de televiziune. Era o camaradă şi o parteneră extraordinară. A murit o mare actriţă, cu un umor special, o personalitate a teatrului românesc!", a declarat, pentru „Adevărul", actorul Alexandru Arşinel.

Ducu Darie, directorul Teatrului Bulandra din Capitală, a declarat pentru Mediafax că numele actriţei va fi veşnic legat de această instituţie. Darie a rememorat prima întâlnire cu Rodica Tapalagă. Regretata actriţă a înlocuit-o pe Ileana Predescu, într-o piesă de Cehov. „După o singură zi de repetiţii, a intrat în spectacol şi am avut premiera la Cracovia. A fost aşa de bună încât Andrzej Wajda, marele regizor polonez, a venit să le sărute mâinile actriţelor după terminarea piesei", a povestit Ducu Darie.

O carieră exemplară

Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mică a actorului Ştefan Tapalagă. A fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte. A absolvit IATC Bucureşti, în anul 1959. A debutat în film în „Alo! Aţi greşit numărul" (1958), după care au urmat „Între oglinzi paralele" - regia Mircea Veroiu, „Artista, dolarii şi Ardelenii" - regia Mircea Veroiu sau „Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc. În teatru a jucat la Naţionalul din Craiova, Teatrul Nottara şi Teatrul Mic din Bucureşti, iar din 1981 a fost actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. În 2001 a fost recompensată cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001).

"Păcat că a plecat definitiv pe drumuri fără de întoarcere!"
Tamara Buciuceanu-Botez
actriţă

Citiţi şi:

Un triunghi amoros fatal: Marilyn Monroe, John şi Robert Kennedy

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite