Kovesi: Prejudicii de 188 milioane de euro în dosare de abuz în serviciu nu mai pot fi recuperate din cauza deciziei CCR

Kovesi: Prejudicii de 188 milioane de euro în dosare de abuz în serviciu nu mai pot fi recuperate din cauza deciziei CCR

Foto Eduard Enea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi seară, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, că în aces an, din cauza deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) de redefinire a abuzului în serviciu, 245 de dosare au fost clasate, iar prejudicii de 188 de milioane de euro din aceste dosare nu mai pot fi recuperate, întrucât faptele nu mai pot fi cercetate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Kovesi afirmă că abuzul în serviciu este un tip de infracţionalitate ”repetitivă, generalizată când este vorba despre achiziţii publice”.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, că anul trecut în rechizitoriile pe care DNA le-a făcut pe infracţiunea de  abuz în serviciu sechestre instituite de procurori au fost de 263 milioane de euro. Anul acesta, după redefinirea abuzului în serviciu printr-o decizie a CCR, 245 de dosare au fost clasate, iar 188 de milioane de euro rămân nerecuperate.

”Dar nu acest lucru este relevant, ci faptul că 188 milioane de euro care au fost prejudicii în aceste dosare rămân nerecuperate şi aceste fapte nu mai pot fi investigate. Vorbim de un tip de infracţionalitate care, din păcate, este repetitivă, care este generalizată când vorbim de achiziţii publice şi care nu mai poate fi investigată de DNA pe viitor pentru că există această decizie a CCR”, a declarat Kovesi.

Aceasta a precizat că efectele pot fi şi mai mari dacă se operează alte modificări în ceea ce priveşte această infracţiune.

”Dacă aceste efecte s-au produs doar printr-o decizie a CCR, ce se întâmplă dacă modificăm şi noţiunea de funcţionar public, dacă instituim un prag minim la abuzul în serviciu sau dacă facem alte modificări în ceea ce priveşte incriminarea infracţiunii de abuz în serviciu alături de cea de luare de mită?”, a mai spus Kovesi.

Întrebată dacă nu este prea mult abuz în serviciu în dosarele DNA, Kovesi a spus că, an de an, au fost investigaţi funcţionari publici cu privire la modul în care au aplicat legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, indiferent cum s-a modificat aceasta.

Aceasta afirmă că este ”un mit fals” faptul că funcţionarii din România se tem, din cauza DNA, să încheie contracte.

”Zilnic, în România, se încheie mii de contracte, se semnează mii de documente”, a mai afirmat Kovesi.

Ea a negat faptul că DNA ar cercerta funcţionarii pentru o simplă greşeală. ”Atunci când un funcţionar public face achiziţii pentru o primărie, de exemplu, şi cumpără la preţuri de 800% mai mari, vorbim de o simplă greşeală?”, a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai afirmat că infracţiunea de abuz în serviciu există în Codul Penal din România din 1968, au fost condamnaţi mii de funcţionari, dar această discuţie a apărut ”brusc, în acest an”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările