Informaţiile secrete, „ilegalii“ şi adevărurile unei „trădări“ sau „incompetenţe“

Recentele dezvăluiri ale celui care a coordonat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) munca unui grup de oameni, ofiţeri deplin conspiraţi şi cunoscuţi sub denumirea de „Fantome/Ilegali“ (Brigada„U“), a readus în discuţie importanţa informaţiei secrete, a celui care o obţine în folosul ţării sale, precum şi a modului în care aceasta poate fundamenta orientarea strategic a elitelor politice aflate la conducerea statului.
Foarte interesanta analiza. Si totusi, unul dintre cei mai valorosi spioni pentru o putere straina din interiorul Americii a fost Jonathan Pollard, care a spionat pt Israel si ale carui informatii, conform jurnalistului Seymour Hersh, au ajuns si la sovietici, pentru ca israelienii sa primeasca acordul de migrare a evreilor sovietici (pe care l-au si primit). Despre Polard se presupune ca ar fi compromis tot ce tine de SIGINT la americani in perioada respectiva. Intrebarea mea este - cum merge treaba cu spionajul in afara astazi, mai ales cand suntem parteneri si chiar aliati cu atat de multe tari influente? Obama si-a permis sa o supravegheze pe Merkel si sa-i asculte telefoanele, dar noi si alte tari mici cum facem?
Jorj, Esti fost ofiter al Securitatii?
Iulian Arion Sunt cam tanar sa fiu. De ce? Simtiti o admiratie profesionala fata de mine?
Din admiratia pentru spioni. Securitatea se ocupa cu terorizarea cetatenilor, ascultarea, anchetarea si omorarea unora. De exemplu, seful contraspionajului efectua anchete la Timisoara in 17-21-dec. Orice manifestatie de protest impotriva regimului dictatorial era considerata opera agenturilor de spionaj straine. Daca-l contestai pe Ceausescu, erai considerat spion/agent in slujba KGB. Nu este nimic eroic in activitatea Securitatii. Doar torturi, crime, faradelegi. Toate sunt nepedepsite. Necesitatea este judecarea si condamnarea fiecarui ofiter al Securitatii. Toti au comis crime in serviciul unui regim impus de ocupantul sovietic. In anii 90 amenintau cu razboiul civil daca nu sunt pensionati la 45 de ani cu pensii egale sau mai mari cu salariul avut intr-o organizatie in care au purtat uniforma statului:politie, jandarmerie, armata etc.
Iulian Arion Adica in anii 1990 se comportau ca orice ghilda cu rol fundamental intr-un stat slab si dezordonat. Poate ca sunt cinic, dar e suficienta literatura de specialitate in stiintele politice pe aceste probleme de grupuri de interese. Vreau sa ne fie mai bine, nu sa ma complac in reductionisme satisfacatoare emotional. Cat despre perioada pre-1989 (eu fiind nascut in 1988), eu sunt primul care argumenteaza, inclusiv rational, cat de bine ne-au distrus comunistii, inclusiv intr-un mod subversiv, care reiese din atitudinile reflexe ale unor oameni pe care ii vad postand aici, chiar si cu intentii bune. Dar, asta nu schimba cu nimic faptul ca aveam rivali externi, amenintari existentiale, o infiltrare kaghebista indelungata (si pe care am marginalizat-o mai bine decat ungurii si polonezii, daramite bulgari etc) etc etc si ca cel putin o parte dintre oamenii care lucrau pt diverse "servicii" faceau o treaba in folosul Romaniei. Nu am de gand sa repudiez poporul intreg pentru comunism - dupa anumite standarde morale absolute, si brutarul care facea paine si omul care isi vedea de viata era vinovat de "giving aid and comfort to the enemy" dupa vorba americaneasca.