FOTO Cine sunt militarii români care execută misiuni speciale în Afganistan şi pe ce solde se „bat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine surprinsă într-o misiune reală de luptă a ofiţerilor de Operaţii Speciale români şi americani. Totul a avut loc în provincia afgană Kapisa   FOTO US Army, Sgt. Connor Mendez
Imagine surprinsă într-o misiune reală de luptă a ofiţerilor de Operaţii Speciale români şi americani. Totul a avut loc în provincia afgană Kapisa   FOTO US Army, Sgt. Connor Mendez

România anunţă că îşi va menţine, în anul 2019, profilul activ în zona tulburată de conflictele provocate de talibani din Afganistan. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la  reuniunea  miniştrilor de externe ai NATO de la Bruxelles.

Declaraţia titularului portofoliului de la Externe vine după ce, cu ceva timp în urmă, la finalul summit-ului NATO de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis  a anunţat că numărul militarilor români în Afganistan va creşte de la aproximativ 700 până la 950 anul viitor. „Este o creştere însemnată pentru România, dar ea se întâmplă în condiţiile în care noi am înţeles demult şi suntem convinşi că NATO nu este doar despre a primi securitate, ci şi despre a da securitate”, a precizat preşedintele.

El a adăugat că prezenţa în Afganistan este în baza Articolului 5. „Este singura dată când s-a invocat Articolul 5, după catastrofa din New York, din 11 septembrie. Noi am înţeles care este rolul nostru, îl jucăm cu mare seriozitate şi soldaţii noştri sunt foarte, foarte apreciaţi acolo, în Afganistan, şi pot să spun, ca şi preşedinte, că sunt mândru de ei”, a mai spus Iohannis.

Pe locul 4 din 39 de naţiuni

La ora actuală, conform datelor oficiale ale NATO, România are în Afganistan, în operaţiunea Resolute Support Mission,  693 de militari. La acest capitol, după suplimentarea de anul viitor a numărului de luptători cu aproximativ 40 la sută o să fim a patra ţară contributoare după Statele Unite, Germania şi Regatul Unit şi  înaintea unor ţări ca Italia, Turcia sau Australia. În acest moment, 39 de ţări NATO sau partenere au în Afganistan 16.910 de militari.

„Noi cerem alianţei mai mulţi militari americani în România, asigurarea protecţiei la Marea Neagră şi chiar înfiinţarea unei baze americane în România, în adevăratul sens al cuvântului.  Ca între aliaţi trebuie să oferim şi noi ceva cum ar fi o prezenţă militară masivă în Afganistan”, susţine fostul director al SRI, Costin Georgescu.

Costin Georgescu vede şi alte avantaje în prezenţa militarilor în teritoriul răvăşit de talibani. „Desfăşurările în Afganistan sunt o adevărată şcoală pentru militarii români care simt pe pielea lor cum trebuie să reacţioneze în luptă. Vin de acolo cu experienţa războiului. Sigur, cu riscurile de rigoare. Tocmai de aceea trebuie spus că militarii care pleacă în acel teatru de operaţii trebuie să fie mai bine răsplătiţi financiar”, a precizat Costin Georgescu.

Vedetele şi pierderile

Printre cei mai apreciaţi militari români din Afganistan sunt bărboşii de la Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS).  Din 2006, ei au participat la misiunile specifice de cercetare specială şi, alături de colegii lor din Forţele Speciale americane, la acţiuni directe împotriva talibanilor. Şi, oficial, activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Din păcate, pe timpul misiunilor din Afganistan au căzut la datorie cinci militari din FOS, alţi 19 fiind răniţi.

FOS

Imagine surprinsă într-o misiune reală de luptă a ofiţerilor de Operaţii Speciale români şi americani. Totul a avut loc în provincia afgană Kapisa  FOTO US Army, Sgt. Connor Mendez

Brigada de Informaţii Militare este o altă unitate de elită care luptă în Afganistan. Trebuie precizat că militarii din această unitate au fost cei care, în perioada 2003-2005, în cadrul operaţiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, au efectuat prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-al Doilea Război Mondial.  În mediul ostil creat de talibani această unitate a înregistrat trei pierderi din rândul militarilor săi.

În total, în 16 ani de prezenţă în Afganistan, Armata Română a pierdut 28 de militari, iar numărul răniţilor este de peste o sută. De obicei, militarii români au murit în misiuni de patrulare.

Pe ce solde se bat militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale

Subofiţerii din Forţele pentru Operaţii Speciale primesc lunar, pe perioada de misiune în Afganistan, solda de 5.239 de lei la care se adaugă 2.200 de euro  (diurna şi banii pentru legătura cu familia), totalul ajungând la peste 3.500 de euro lunar. La corpul ofiţerilor situaţia stă chiar mai bine. Astfel, un căpitan încasează lunar  în total peste 4.380 de euro, iar un maior ajunge la peste 4.700 de euro. În fine, un colonel de la Operaţii Speciale încasează lunar  pe parcursul misiunii în Afganistan 5.800 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite