UPDATE Dosar penal în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, care a murit de meningită după ce un echipaj al ambulanţei a spus că are enterocolită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosar penal pentru moarte suspectă în cazul nepoatei de 11 ani a cosmonautului Dumitru Prunariu care a murit fulgerător duminică, la două ore după ce a fost internată la Institutul „Matei Balş” din Capitală cu meningită. Conform procedurilor, Spitalul a sesizat Parchetul şi Poliţia cu privire la acest caz, iar astăzi a fost deschis un dosar penal. Tot astăzi micuţa a fost condusă pe ultimul drum.

UPDATE Micuţa Arina Prunariu a fost înmormântată în prezenţa a sute de persoane, la Cimitirul Ghencea Militar, care a devenit neîncăpător. La funeralii au participat colegii de şcoală, prietenii de la cursurile de scrimă, rude dar şi colegii părinţilor săi. Aceştia din urmă au dorit discreţie, astfel că în juriul sicriului şi la slujbă au participat doar cei apropiaţi, iar militarii au păzit zona de ochii curioşilor. 

„Bunicul a chemat ambulanţa însă fetiţa a fost tratată de toxiinfecţie alimentară. Multora li se întâmplă asta după ce se întorc de la mare. Apoi au început să apară petele pe corp, nu mai putea să-şi ducă bărbia la piept. Simţea că o arde tot trupul, iar petele au devenit vineţii. Ultimele cuvinte pe care le-a spus părinţiilor: «Mi-e frică, îmi arde corpul»”, a declarat Alexandru Mironov, prieten apropiat al astronautului Dumitru Prunariu, citat de click.ro. 

De asemenea, un avion Ikarus, ultra uşor, al Aeroclubului României a trecut pe deasupra capelei salutând mulţimea în semn de respect. 

UPDATE Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, că diagnosticul pus de medicul ambulanţei private în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect după simptome, pentru acea etapă, meningita putând fi confirmată prin analize de laborator.

„Copila de 11 ani a ajuns la Institutul «Matei Balş» duminică dimineaţă, unde a fost asistată din primele momente. Din păcate, a fost un caz depăşit terapeutic, copila fiind în stare foarte gravă. Diagnosticul (de meningită meningococică - n.r.) este cât se poate de clar şi nu ridică niciun fel de suspiciuni, fiind confirmat şi prin analizele de laborator", a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Mediafax.

Acesta a mai precizat că, în anumite cazuri, meningita poate evolua fulminant şi poate duce la deces.

„Astfel de cazuri sunt destul de rare, dar există şi trebuie luate ca atare”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, precizând că principala modalitate de prevenire este vaccinarea, la care se adaugă regulile stricte de igienă.

Medic Matei Balş: „Evoluţia a fost fulminantă”

Cu doar câteva ore înainte si medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală a explicat, pentru „Adevărul”, că evoluţia cazului a fost una fulminantă şi că fetiţa a murit la două ore după ce a fost adusă de urgenţă în unitatea sanitară. 

„A avut o infecţie cu o evoluţie fulminantă, starea s-a degradat rapid de la un minut la altul. Faptul că cei care i-au pus diagnosticul precedent au spus că nu este într-o stare gravă ar putea fi de înţeles. Evoluţiile fulminante ale unor infecţii nu sunt predictibile. Ele depind de agresivitatea genomului şi de reactivitatea organismului. Într-o astfel de infecţie, pacientul este condamnat la moarte. În cazul pacientei, microbul respectiv, pe care noi nu l-am identificat, dar bănuim că a fost un meningococ, a fost extrem de agresiv”, a declarat Apostolescu. 

Potrivit acestuia, şansele de reuşită ale terapiilor sunt extrem de scăzute. „Cu o seară înainte se jucase, iar până să o preia ambulanţa nu s-a întâmplat mare lucru. Totul se petrece pe repede înainte. Orice pacient care decedează la mai puţin de 24 de ore de la internarea în spital este considerat, conform procedurilor, caz medico - legal. Se face o autopsie amănunţită şi dacă se demonstrează că medicul care l-a avut în grijă a greşit abia atunci riscă dosar penal. Doar după ce sunt stabilite cauzele decesului”, a completat medicul infecţionist. 

Managerul SABI: „În cinci ore s-a terminat totul”

Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIf) a declarat, pentru „Adevărul”, că s-a solicitat o ambulanţă sâmbătă, la ora 04.37, simptomele fiind febră şi fenomene digestive. 

„Noi dispecerizăm şi ambulanţe private şi am trimis o ambulanţă de consultaţii, care era liberă şi care a ajuns la adresă în 20 de minute. A pus diagnosticul de enterocolită şi a lăsat o reţetă, spunând că dacă simptomatologia nu trece, trebuie consultat un medic specialist”, a explicat Alis Grasu. 

După ce medicul a plecat, mama fetiţei a observat o mică erupţie pe corpul fetiţei, dar a lăsat-o să se odihnească. „De dimineaţă, fetiţa avea pete mari violete pe corp, a sunat medicul de familie, care a trimis-o urgent la Institutul Matei Balş, unde starea s-a deteriorat galopant. A fost solicitată ambulanţă pentru a trimite copilul la terapie intensivă la un spital de copii, dar în momentul în care echipajul trimis de noi, prevăzut cu medic de înalt calificat, a ajuns acolo, fetiţa intrase în stop cardiorespirator”, a mai spus managerul SABIf. 

Potrivit acesteia, timp de o oră, medicii din spital şi cei de pe ambulanţă au încercat să resusciteze, fără succes, copilul. „Diagnosticul pus de medicul de pe ambulanţa privată, în acea etapă a bolii, a fost unul corect. Aceste cazuri sunt rare şi în ultimii ani sunt din ce în ce mai rare. Din păcate, în cinci ore s-a întâmplat totul”, a conchis doctorul urgentist. 

SABI colectează date privind cazul de meningită meningococică la care s-a prezentat una dintre cele şapte salvări private aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, date care vor fi transmise Ministerului Sănătăţii.

„Am început colectarea datelor. Din declaraţia medicului care a ajuns la copil rezultă că fetiţa avea febră, scaun diareic şi vomase. De aceea a considerat că este vorba despre boală diareică. Febra fără convulsii sau alte elemente de gravitate nu reprezintă urgenţă medicală de cod roşu, ci de cod verde. I s-a pus diagnosticul de enterocolită, după simptomele prezentate de mamă. După ce pe corpul micuţei a apărut o erupţie, familia a vorbit cu medicul de familie care a recomandat internarea de urgenţă a copilului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş»”, a declarat managerul SABI.

Arafat:Colegiul Medicilor poate spune dacă a scăpat vreun simptom”

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că meningita de care a suferit nepoata lui Dumitru Prunariu este o boală care evoluează foarte rapid şi poate fi confundată, dar dacă a existat vreun simptom care a scăpat medicului este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice.

"Este o boală care evoluează foarte rapid, iar simptomnele o fac confundabilă cu o boală uzuală. Un medic poate să o prindă într-o fază în care să creadă că este ceva banal. Este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice dacă a scăpat vreun simptom sau vreun semn care arăta că va fi un caz foarte grav", a declarat Raed Arafat.

Totdată, el a subliniat că sunt faze ale bolii în care un medic poate să nu o sesizeze, fără ca acest lucru să constituie malpraxis.

Şi reprezentanţii Centrului Medical Nicomed au precizat că doctorul care a consultat-o pe nepoata lui Dumitru Prunariu în urma apelului la 112 are o experinţă mare în domeniul medical, arată Mediafax. 

„Echipajul medical a ajuns la pacient la orele 05.02 unde, medical, a găsit un minor de sex feminin de 11 ani care dormea, iniţial familia nedorind ca minorul să fie trezit, astfel consultaţia a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta febră, vărsături, diaree, stare apatică. Nu prezenta alte semne şi simptome şi nici redoare de ceafă. În urma consultului şi anamnezei, s-a pus diagnosticul de enterocolită acută. În momentul respectiv, medicul a apreciat că nu este necesară solicitarea unei ambulanţe la spital”, se arată în răspunsul Centrului Medical Nicomed.

Nepoata cosmonatului Prunariu a murit de meningită 

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit de meningită, duminică, la doar două ore de când a fost dusă, în stare gravă, la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Fata, în vârstă de 11 ani, a fost, săptămâna trecută, într-o tabără la Capidava, în judeţul Constanţa, în cadrul programului „Atlantykron”, unde printre invitaţi a fost şi bunicul său, Dumitru Prunariu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fata s-a simţit foarte rău, iar părinţii au chemat o ambulanţă privată, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalită şi enterocolită şi i-ar fi dat tratament pentru aceste boli, potrivit Mediafax. Duminică dimineaţă, pentru că fata se simţea tot mai rău, părinţii au dus-o la Institutul „Matei Balş”, unde medicii i-au pus diagnosticul de infecţie meningococică severă, iar câteva ore mai târziu a decedat.

„Nepotica noastră Arina s-a făcut îngeraş. O meningita fulminanta ne-a răpit-o în câteva ore”, a scris Dumitru Prunariu pe pagina sa de Facebook.

Aproximativ o sută de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultaţi la Institutul „Matei Balş”, nefiind depistat niciun alt caz de meningită. Cei aproximativ o sută de copii sunt ţinuţi sub observaţie şi li s-a administrat tratament preventiv.

Un singur copil din o sută testaţi după ce au fost în tabără cu nepoata lui Prunariu este purtător de meningococ, însă nu are meningită şi primeşte un tratament profilactic, a declarat, miercuri, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel. „Este un copil purtător sănătos de meningococ, aşa cum sunt sute de mii de oameni. Nu are boala, dar primeşte tratament profilactiv post expunere”, a precizat Streinu-Cercel. 

Procurorii au deschis un dosar de moarte suspectă

Parchetul Capitalei a deschis un dosar de moarte suspectă după ce spitalul a făcut o sesizare privind modul în care a decedat nepoata în vârstă de 11 ani a lui Dumitru Prunariu. Sesizarea a fost făcută de angajaţii Spitalului Colentina întrucât acolo este morga unde a fost dusă micuţa după deces.

Conform procedurii, anchetatorii au solicitat efectuarea necropsiei şi a analizelor de laborator, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Legisţii au recoltat probe pentru analize histo-patologice, iar în aproximativ trei săptămâni va exista un raport. 

Zilele următoare vor fi chemaţi la audieri familia şi apropiaţii acesteia pentru a oferi detalii în acest caz. Ancheta este făcută de procurorii Parchetului Capitalei şi poliţiştii Serviciului Omoruri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite