Director din cadrul CNAS, acuzat de abuz în serviciu în cazul unor achiziţii

Director din cadrul CNAS, acuzat de abuz în serviciu în cazul unor achiziţii

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Istvan Lucian Medveş FOTO Adevărul

Istvan Lucian Medveş, director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul unor achiziţii privind servicii de mentenanţă pentru o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Prejudiciul creat este de peste 150.000 euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu, arată miercuri Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat procedura de achiziţie pentru  „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicaţie informatică de management a resurselor). Licenţele de exploatare a sistemului ERP  fuseseră achiziţionate de la SC Siveco Eomânia SA în perioada 2003-2007. 

Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă  din anul 2010 ar fi fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.

Procurorii precizează că prin această procedură s-ar fi achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, „fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS şi caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco România SA”.

Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul CNAS, Istvan Lucian Medveş ar fi întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie - aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe  decât cele utilizate efectiv şi, pe 29 aprilie 2010,  ar fi semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menţionat.

„În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene”, mai arată procurorii.

Istvan Lucian Medveş a fost informat în legătură cu acuzaţiile din acest caz. 

Mai mult, în documentul citat, anchetatorii au precizat că încă o persoană este acuzată de aceleaşi infracţiuni, însă aceasta nu a fost informată. Identitatea acesteia nu a fost divulgată, procurorii precizând că „atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările