De ce Ucraina este decisă să nu renunţe la Insula Şerpilor. Expert militar român: „Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu insula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Serpilor FOTO Shutterstock
Insula Serpilor FOTO Shutterstock

Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Reuters.

„Oricine controlează insula poate în orice moment să blocheze deplasarea de nave civile din toate direcţiile spre sudul Ucrainei”, a spus Kirilo Budanov într-o intervenţie televizată.

Reluarea luptelor în ultimele zile în jurul Insulei Şerpilor ar putea deveni o bătălie pentru control asupra coastei de vest a Mării Negre, potrivit unor oficiali din domeniul apărării, în condiţiile în care forţele ruse luptă pentru a avansa spre nordul şi estul Ucrainei.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei.

Fiind la numai 45 de kilometri de România, Insula Şerpilor este considerată importantă din punct de vedere tactic, dar în unele condiţii aceasta poate fi vitală din punct de vedere economic. Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu declara cu ceva timp în urmă pentru „Adevărul” că în eventualitatea unui armistiţiu, rămânerea Insulei Şerpilor în stăpânirea ruşilor poate afecta grav interesele României şi nu numai.

„Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu Insula Şerpilor, care se află aproape de zona economică exclusivă câştigată de România, conform unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Vorbim deci de o zonă în care se află zăcăminte de gaz care pot limita sau chiar exclude dependenţa României şi Europei de combustibilul rusesc. Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România pe principiul «acolo vorbeaţi cu Ucraina, acum discutaţi cu Rusia». Oricum, este clar că pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc. Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a precizat Costin Georgescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite