Curtea Supremă judecă luni primul termen din recursul făcut în dosarul „Poşta Română”

Curtea Supremă judecă luni primul termen din recursul făcut în dosarul „Poşta Română”

Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy FOTO Adevărul

Magistraţii Curţii Supreme judecă, luni, primul termen de recurs în dosarul „Poşta Română” în care foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

Ştiri pe aceeaşi temă

În noiembrie 2012, Instanţa Supremă i-a condamnat pe Mihai Toader, fost director al Poştei Române, la  şase ani de închisoare cu executare şi pe Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost achitat.

Sentinţa magistraţilor a fost atacată cu recurs, iar instanţa judecată astăzi primul termen.

Fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat. Procurorii DNA susţin că imobilul şi terenul aferent ar fi fost subevaluate intenţionat de către conducerea Poştei din perioada 2005 – 2007, preţul clădirii şi terenul fiind estimat cu 3,6 milioane de euro mai puţin decât cel real.

Dosarul a fost transmis instanţei în decembrie 2010 după ce procurorii anticorupţie au cerut avizul preşedintelui României pentru cercetarea celor doi foşti miniştri.

Pe lângă Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, mai sunt cercetaţi şi trei directori ai Poştei Române, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceştia sunt preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Dan Mihai Toader, directorul economic executiv al CNPR, Emanoil Lepădatu, şi directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Andrei Marinescu. În acelaşi dosar mai este cercetat şi administratorul S.C. TOPCADEX 99 S.R.L., care este acuzat de fals în scrisuri.

Prejudiciul creat: peste 8,6 milioane de euro

Procurorii DNA susţin că în perioada 2005 – 2007 acuzaţii au participat la trecerea ilegală a unui imobil de pe Calea Victoriei care făcea parte din patrimoniul statului, în proprietatea privată prin intermediul unor acte nelegale. Prin această modalitate, statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 de euro.

Fostul ministru al Justiţiei declara, în februarie 2011, că implicarea sa în acest dosar este doar o „răzbunare prostească” a procurorului Doru Tulus după ce Chiuariu l-a revocat din funcţie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările