Celebra Divizie 101 Aeropurtată, gata să ne apere de ruşi. A făcut istorie în Normandia şi acum a ajuns în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO US ARMY/  Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley
FOTO US ARMY/  Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley

Militarii de elită ai Diviziei 101 Aeropurtate americane, celebră pentru reuşita debarcării din Normandia din 1944, au ajuns gata de luptă în România şi întăresc poziţiile aliate în faţa unei imprevizibile armate ruse care îşi face de cap în Ucraina

Una dintre cele mai puternice forţe de asalt aerian din lume, cu o vastă experienţă în diverse teatre de operaţii din întreaga lume, celebra Divizie 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii, şi-a început misiunea în România, în urma deciziei luate la recentul summit NATO de la Madrid, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Găzduiţi de Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, militarii americani de elită din „2nd Brigade Combat Team” a „101st Airborne Division” şi-au prezentat drapelul de luptă şi împreună cu luptătorii Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti” au realizat un exerciţiu demonstrativ în care au fost exersate câteva situaţii tactice, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, a şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi a comandantului unităţii americane, general-maior Joseph McGee.

Suntem la doar 198 de mile de luptele care răsună astăzi în Herson, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forţă dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite. Joseph McGee general american, Divizia 101 Aeropurtată

Generalul american a ţinut să sublinieze importanţa misiunii Diviziei 101 în Europa. „Venim în sud-estul Europei pentru a-i apăra pe aliaţii noştri şi pacea pentru care primii membri ai diviziei au luptat cu opt decenii în urmă. Suntem la doar 198 de mile de luptele care răsună astăzi în Herson, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forţă dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite. Divizia 101 Aeropurtată a fost creată în 1942 pentru a elibera Europa de ocupaţia nazistă. După aproape 80 de ani. unitatea americană se întoarce în Europa”, a declarat generalul american. 

„Screaming Eagles“ onorează sacrificiul militarilor români

De altfel, la plecarea unităţii din SUA, generalul Joseph McGee le-a explicat militarilor din subordine că vor avea o misiune de onoare. „Pentru a fi clar despre aliaţii noştri. Fiecare dintre ţările în care vom ajunge au contribuit cu forţe la misiunea Afganistanului”, a spus McGee. „Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria au luptat şi au murit alături de forţele americane ca răspuns la atacurile împotriva ţării noastre din 11 septembrie 2001. Aşadar, cred că este corect şi ca militarii din «Screaming Eagles» (emblema sub care luptă militarii americani - n.red.) să onoreze acest sacrificiu şi să stea alături de aliaţii noştri NATO în acest moment periculos de pe continentul european”, a subliniat generalul american.

La 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia, Divizia Aeropurtată 101 a Forţelor Terestre ale SUA a revenit în Europa, ca urmare a angajamentului ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre şi a Aliaţilor NATO, transmite Ambasada SUA într-un comunicat. „Aceşti bărbaţi şi femei sunt dislocaţi aici ca parte a angajamentului Americii faţă de siguranţa şi securitatea Alianţei NATO. Ei lucrează îndeaproape cu bărbaţii şi femeile din armata României şi din alte forţe aliate în sprijinul posturii de descurajare şi apărare a Flancului Estic al NATO”, a spus, la rândul, lui David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al SUA în România.

Mobilizarea americană din România 

În prezent, în România, Pentagonul are o prezenţă militară destul de importantă. Pe lângă militarii din celebra Divizie 101 Aeropurtată care fac parte din brigada de luptă a cărei desfăşurare a fost anunţată de preşedintele Biden la Madrid, la Mihail Kogălniceanu mai sunt în jur de 2.000 de militari americani, iar o parte a lor sunt din compunerea Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei. La vremea respectivă ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa. 

Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este scutul antirachetă Aegis Ashore, şi Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, care fac parte din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG) al Forţelor Aeriene ale SUA, o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu.

Aeronavele NATO au „vânat“ antiaeriana „adversă“

Peste 20 de aeronave din şapte ţări NATO au participat la un exerciţiu comun în spaţiul aerian al României în care s-a simulat neutralizarea apărării aeriene adverse şi s-a încercat creşterea nivelului de interoperabilitate. Pe timpul desfăşurării exerciţiului, aeronavele au zburat la joasă înălţime, în zona localităţilor constănţene Mihail Kogălniceanu şi Capu Midia.

Din punct de vedere oficial, exerciţiul a fost unul de „vigilenţă întărită” (enhanced Vigilance Activities - eVA) condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania. „În cadrul exerciţiului, organizat în conformitate cu legislaţia şi standardele internaţionale în vigoare, aeronave de luptă, de realimentare în aer şi de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), au simulat scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potenţial adversar. Scopul exerciţiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare şi executare a unei misiuni complexe, multinaţionale de securizare a spaţiul aerian al Alianţei în situaţia oricărui tip de ameninţări sau atac asupra teritoriului aliat”, a comunicat MApN.

 U.S Army video by PFC Jayden Woods 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite