CEDO condamnă statul român  să plătească 2.700.000 euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CEDO
Sediul CEDO

Printr-o hotărâre pronunţată astăzi, mai multe dosare aflate pe rolul CEDO au fost soluţionate favorabil, fiind admise cererile reclamanţilor, conexate în Cauza Ana Ionescu şi alţii contra Romaniei. Suma totală pe care trebuie să o plătească statul român este de 2.731.632 euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului constată faptul că Legea nr. 165 din 2013 nu asigură un remediu eficient pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în urma unor condamnări repetate la CEDO, care au culminat cu hotărârea pilot în Cauza Atanasiu si alţii contra Romaniei din anul 2010.

"Această hotărâre reprezintă încă o dovadă că statul român nu înţelege să îşi respecte obligaţiile rezultate din tratatele internaţionale la care este parte (inclusiv Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ratificată de România în 1994). Instituţiile care reprezintă statul în materia restituirii proprietăţilor sau acordării de despăgubiri fac orice este posibil pentru a întârzia momentul plăţii despăgubirilor sau a diminua cât mai mult cuantumul acestora. Deşi autorităţile române afirmau că Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte şi realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lăsat să treacă toate termenele reglementate fără să-şi îndeplinească obligaţiile", arată Asociaţia pentru Proprietate Privată într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite