Ce sumă îi cere Partidul Popular Maghiar din Transilvania tinerei care a vrut să incendieze drapelul maghiar în Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Popular Maghiar din Transilvania îi cere daune morale tinerei care a vrut să incendieze drapelul maghiar arborat în Pasajul Vulturul Negru din Oradea, amenda la care a fost obligat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferencz, pentru că a refuzat să îndepărteze steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei Sovata.

"Anul trecut, instanţele din Mureş ne-au amendat cu 42.642 lei pentru arborarea steagului secuiesc, un simbol al comunităţii. Deci nici noi nu putem cere mai puţin atunci când cineva comite un astfel de atac la adresa simbolului naţional. Oricum, pentru noi, drapelul maghiar are o valoare inestimabilă”, a declarat pentru Adevărul Csomortányi István, preşedintele organizaţiei Bihor a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). 

Liderul PPMT Bihor susţine că suma va fi folosită pentru a plăti asistenţa juridică şi cheltuielile în procese similare cu cel în care a fost implicat şi preşedintele CJ Mureş. 

Csomortányi a criticat, totodată, lentoarea cu care s-a rezolvat cazul de vandalism de la Oradea, făcând o paralelă cu un incident din Târgu Mureş, produs în luna ianuarie, când Casa Memorială Avram Iancu a fost mâzgălită cu o inscripţie cu conotaţii triviale, care se încheie cu urarea „Trăiască Ungaria”.

"În acel caz, poliţia locală a găsit autorii în decurs de câteva zile. Poliţiştii din Oradea au avut nevoie de aproape două luni ca să o identifice pe incendiatoare, în condiţiile în care avea şi înregistrare cu aceasta”, a declarat preşedintele PPMT Bihor. 

PPMT este a doua organizaţie politică maghiară, după UDMR Bihor, care s-a constituit parte civilă şi solicită daune morale tinerei care, în noaptea de 29 spre 30 decembrie, a încercat să incendieze drapelul maghiar arborat la sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru.

Autoarea a fost identificată de poliţişti săptămâna trecută. Este o orădeancă în vârstă de 21 ani, care acum este anchetată pentru distrugere şi care a fost citată deja la sediul Poliţiei municipiului Oradea, unde s-a prezentat însoţită de avocat şi a refuzat să facă vreo declaraţie. 

Organizaţia judeţeană a UDMR s-a constituit parte civilă în dosar şi solicită daune morale de 10.000 lei autoarei, dar şi obligarea tinerei să urmeze un program de reintegrare socială, în care să fie educată "despre convieţuire şi toleranţă comunitară".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite