Bugetul apărării din ţările NATO. România este pe locul 9, dar 60% din suma alocată merge pentru cheltuieli de personal DOCUMENT

Bugetul apărării din ţările NATO. România este pe locul 9, dar 60% din suma alocată merge pentru cheltuieli de personal DOCUMENT

Alianţa Nord-Atlantică a publicat bugetul apărării din ţările membre NATO, iar conform datelor centralizate la Bruxelles, România ocupă locul nouă, cu 2,02% din PIB, chiar înaintea Franţei ţi după Polinia sau Lituania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când vine, însă, vorba despre cheltuielile pentru echipamente noi şi cercetare, România ocupă locul 16, cu 23,1 procente din totalul bugetului apărării, dar depăşeşte limita de 20% stabilită de liderii ţărilor NATO.
 
Într-un top a procentelor din PIB alocate pentru apărare, Grecia conduce clar cu 3,82 % alocate cheltuielilor militare. Pe locul doi, dar cu sume nete mult mai mari alocate pentru apărare se află SUA cu un procent de 3,52%. Practic, Statele Unite alocă dublu faţă de toate celelalte ţări la un loc, 726 miliarde de dolari, în timp de Canada şi statele aliate din Europa doar 323 miliarde de dolari, arată monitorulapărării.ro. La polul opus, cele mai mici sume sunt alocate pentru apărare de Belgia (1,12%), Spania (1.02%) şi Luxemburg (0,57%). 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările