Bucuria sportului, dreptul la fericire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori, lucrurile simple, fireşti, normale aduc bucurii imense, produc stări de fericire pe care nici cele mai mari comori din lume nu le-ar putea aduce. Au valori incomensurabile. Printre altele, spectacolul sportului este cel mai frumos lucru care ne poate aduce mari bucurii în această perioadă pandemică, cu mari restricţii şi constrângeri. Timp de peste un an, iubitorii sportului au fost afectaţi de restricţionarea acestuia.

Uneori, uităm cât de puţin ne trebuie să fim fericiţi, să ne bucurăm de viaţă, chiar şi câteva ore sau chiar  clipe. De cele mai multe ori, majoritatea dintre noi fac eforturi imense ani de zile, irosesc o viaţă chiar, fac sacrificii imense, muncesc până la epuizare ori întreprind tot felul de lucruri diverse, strâng bani, fac averi ca să poată să-şi atingă ţelurile şi a spune fals, că sunt fericiţi.

Asocierea dintre bogăţie, bunăstare, poziţii înalte profesionale, puterea de a influenţa lucrurile şi câte şi mai câte sunt asociate cu fericirea.

Banii, banii cât mai mulţi adunaţi prin orice mijloace, se consideră că aduc oamenilor tot ceea ce le trebuie şi le fac viaţa mai frumoasă. Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întreţin! Cât adevăr există în această supoziţie fiecare dintre noi ştie în funcţie de propria viaţă şi de cât de bine sau rău îi este. Unii zic că da, alţii că nu bogăţia ne fac fericiţi! Dar o starea materială bună contribuie la un nivel de trai important, fără grija zilei de mâine.

Trăim într-o epocă în care aproape totul se raportează la bani, la stare materială, la economic. Bogăţia şi sărăcia sunt tot mai mari şi mai conflictuale în toată lumea.

În ultimul timp, pandemic, oamenii au suferit/suferă, au trăit/trăiesc sau au murit fiecare în felul lui. În acelaşi timp, pe lângă toate relele care sau abătut asupra noastră, mulţi dintre noi am simţit că ni s-au interzis, am pierdut şi bucuria lucrurilor simple, normale, fireşti. De aceea revenirea la o viaţă considerată normală este extrem de importantă şi ne influenţează vieţile cotidiene.

Mulţi dintre noi nu au nevoie de bani, bogăţii, poziţii înalte ori cine mai ştie ce chestii preţioase pentru a ne bucura de lucrurile simple. Uneori, lucrurile simple, fireşti, normale aduc bucurii imense, produc stări de fericire pe care nici cele mai mari comori din lume nu le-ar putea aduce. Au valori incomensurabile.

Printre altele, spectacolul sportului este cel mai frumos lucru care ne poate aduce mari bucurii în această perioadă pandemică, cu mari restricţii şi constrângeri. Timp de peste un an, iubitorii sportului au fost afectaţi de restricţionarea acestuia.

Odată cu revenirea la normalitate şi spectacolul sportiv a revenit în vieţile noastre şi vedem cu toţii ce impact imens are asupra stării noastre de spirit. Campionatul European de Fotbal, Euro 2020, aflat în plină desfăşurare în 2021, Copa America au scos milioane de oameni din depresie, din starea de rău provocată de nenorocirile abătute peste omenire. Cu efecte benefice imense!

Câtă descătuşare aduce sportul, în special sportul rege, fotbalul. Nu contează cu cine ţinem, cine bate, cine pierde, că plângem de bucurie sau de tristeţe, trăirile din tribune, de pe străzi, din zonele publice, de acasă din faţa televizoarelor sunt sinonime cu revenirea la normalitate. Cu revenirea la viaţă.

Bucuriile şi tristeţile spectacolelor sportive sunt manifestări simple, reale ale unor stări de spirit fireşti, cât se poate de omeneşti. Cât de puţin ne trebuie uneori, să fim fericiţi sau nefericiţi, să simţim viaţa cu adevărat. O ratare, un gol, simpla prezenţă alături de prieteni acasă, pe stradă sau în arenă ne dă o senzaţie de trăire adevărată, de sentimente, de oameni vii.

Marele spectacol al sportului pare să fie cea mai accesibilă, ieftină, populară, la îndemâna oricui, fie bogat sau sărac, fie că este cineva sau un nimeni, bună terapie de revenire la normalitate. Este o însănătoşire mentală fără alte ingrediente.

Fie că este fotbal, tenis, handbal şi orice alte sporturi practicate fără restricţii oriunde în lume, acestea aduc bucuriile imense, induc stările de fericire, de bine, de libertate mai mult decât toate bogăţiile pământului la un loc.

Vedem câtă fericire, câtă viaţă se manifestă pe feţele copiilor şi ale oamenilor în general, la acest campionat european de fotbal. Avem exemplul perfect de revenirea la firescul şi normalitatea vieţii. Sportul este cel mai bun medic, cel mai bun medicament, cel mai bun vaccin, cea mai evidentă renaştere la viaţă în această perioadă de timp.

Să apreciem, să respectăm şi să ne bucurăm de sport înseamnă să ne bucurăm de viaţă. Bucuria sportului reprezintă şi libertatea fără restricţii şi trăirea stării de fericire omeneşti. Înseamnă şi bucuria oamenilor simpli fără bani, fără averi, fără bogăţii materiale pe care nu le-o poate lua nimeni!

Să ne bucurăm de de sport, să revenim la o viaţă firească!

După Euro 2020, după Copa America, urmează Wimbledon-ul tenisului de câmp, vine Olimpiada de la Tokyo şi multe alte circuri şi spectacole sportive care ne fac bine, ne fac să ne simţim iar oameni vii, chiar dacă şi aceste sporturi au fost transformate în uriaşe industrii de făcut bani.

Bucuria şi fericirea lucrurilor simple nu pot fi furate şi înlocuite cu nimic altceva!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite