Alina Mungiu-Pippidi: Anarhie în pandemie. Şi atenţie la animale!

Publicat:
Ultima actualizare:
Te şi întrebi dacă pandemia e de vină pentru anarhie sau invers.
Te şi întrebi dacă pandemia e de vină pentru anarhie sau invers.

Cineva atacă mereu la Curtea Constituţională legile de urgenţă sau carantinarea. Şi inevitabil se creează haos cînd Curtea găseşte că sunt prost făcute şi restrâng drepturi constituţionale. Urmează cîteva zile de haos pînă se dau legi de corectare, acestea însă au alte probleme şi aşa mai departe.

În tot acest timp, din cauza proastei administrări a testelor, care sunt pe jumătate măcar datorate iniţiativei private determinate de interese la fel de private (precum plecarea în vacanţă), numărul de cazuri noi creşte. Şi atunci şeful statului dă vina pe PSD (nu mai există nicio jenă constituţională cum că preşedintele nu face politică partizană, ci e mediator), opoziţia dă vina pe guvernare, iar firmele de PR cu bani de la servicii cumpără spaţiu în presa străină şi dau vina pe Dragnea, care conduce armata de viruşi din spatele zidurilor, şi pe trollii ruşi, care deşi există în toată Europa numai la români duc ceea ce poetic numeşte un semnatar al unui asemenea articol prefabricat un ”război pseudobacteriologic”, adică un cretin se ia după sfaturi de pe Facebook să nu mai poarte mască. Prezumţia este că şi românii, şi străinii sunt şi proşti, şi ignoranţi, şi ignoră că războiul nostru bacteriologic vine nu de la ruşi, care probabil că se iau şi ei după aceste sfaturi proprii subversive, că infecţia le-a trecut prin tavan, ci numărul de concetăţeni care ţin la dreptul lor suveran şi neaoş de a scuipa pe jos. Om avea asta în comun cu ruşii, marele număr de oameni prost educaţi, şi asta poate explică de ce şi ei, şi noi avem mari probleme cu coronavirusul.

Cum s-or descurca alte state, acelea care se descurcă zilele astea? Că vedem că unele -SUA, Brazilia, Rusia- se descurcă la fel de prost?

Foarte simplu.

Democraţiile care se descurcă bine au un proces legislativ normal. Asta înseamnă că orice reglementare e discutată şi agreată cu părţile interesate în comisiile de specialitate, consultată cu echivalentul Consiliului Legislativ şi Curţii Constituţionale din stadiul de draft şi abia după aceea promulgată. Într-o situaţie de urgenţă, consultarea se grăbeşte, adunând toţi experţii de la toate aceste instituţii într-un singur grup de lucru, cu fiecare consultîndu-şi şefii prin telefon. Rezultatul nu mai e contestat de nimeni, că toată lumea a fost acolo. Că veni vorba, asta face COREPER la Bruxelles şi aşa se trece legislaţia europeană, altfel s-ar împiedica imediat între atîtea hăţişuri şi cotloane, Consiliu, Comisie, Parlament, partide, 27 de ţări.

Cum merge la noi (şi la fel era sub PSD)? Guvernul scrie ceva în secret cu experţii lui (oricum slabi) şi uită să se consulte chiar cu aliaţii sau experţii săi din Parlament. Opoziţia nici vorbă să aibă acces. De alte părţi interesate, să nu mai vorbim. Ideea că ai putea să consulţi înainteCCR, la nivel de experţi, să nu mai ajungi toată ziua cu legi întregi picate pe care şi un student la Drept le putea contesta nu le vine şi pace. Ca atare apare un draft unilateral şi începe să ia şuturi din toate părţile. CCR nu se autosesizează, dar la un grad de conflict aşa de ridicat fie opoziţia, fie Avocatul Poporului o va face. Şi iată impasul. La fel în SUA, unde unilateralismul lui Trump a dus la conflicte cu guvernatorii şi între puterile statului. Coronavirusul nu are nimic de făcut. Partizanatul orb şi conflictul îi fac toată treaba şi planul la morţi.

Cum însă să te fereşti de conflict, cînd vin alegerile, iar ciolanele aferente sunt mult mai importante ca morţii, paturile la ATI şi economia?

Ce ai putea face altceva? Calitatea reglementărilor a fost şi a rămas sub orice critică. Uitaţi-vă numai cum se transpune în practică directiva europeană cu privire la spălarea de bani şi declararea beneficiarilor ascunşi (anonimi, off shores). Legiuitorul a dat o lege de neînţeles (sub PSD), că eu chiar cred că nu au înţeles ce se urmăreşte prin directiva asta, guvernul PNL (ministerul Justiţiei) a fost somat să clarifice cine sunt « beneficiarii »  în cazul ONG-urilor şi, deşi legea românească nu permite, ca în alte ţări, să ai anonimi sau off-shores care crează asociaţii sau fundaţii şi deci ajungea o singură declaraţie pe proprie răspundere care să spună că beneficiarii sunt numai cei legal înregistraţi în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (şi asta redundantă, contrariul fiind ilegal), s-a optat pentru redeclararea tuturor şi înscrierea într-un alt registru, în aceeaşi instituţie. O să mai ia unele firme contracte publice ca să culeagă date personale, să protejeze date (strîngem milioane de CNP, de ce? De ce ni le-ar da oamenii?) şi să facă interoperaţională baza de date a registrului duplicat cu registrul original, cînd desigur se putea da un singur articol de lege care rezolva tot (legea noastră fiind mult mai restrictivă ca în alte ţări europene). Nu ştiu la firme, dar la atîta incompetenţă europeană şi generală m-aş mira şi acolo să prindă pe careva (de exemplu o să ne spună în sfîrşit Hotnews sau ziare.com cine sunt acţionarii, ceea ce au refuzat cînd au făcut campania pentru o Presă curată?), în schimb o să mai crească birocraţia şi costurile firmelor şi actele inutile adunate de peste tot.

Cum era dacă onor Parlamentul şi Guvernul chiar consultau pe toată lumea, şi pe experţii în corupţie, şi pe ONG-urile cărora li se aplică legea, cum e mai bine să facem ca să prindem pe careva care spală prin fundaţíe bani pentru partid? Cu aşteptări moderate, că oricum trolii ruşilor nu îşi înscriu asociaţii sau fundaţii, de când există Facebook sau Reddit poţi face grupuri de infractori online, nu mai ai nevoie să te duci la tribunal, iar prin vama Galaţi poţi aduce fonduri cu TIR-ul, nu e nevoie să îi speli prin bănci.

E greu cu pandemia peste tot, dar statul la români nu a arătat niciodată mai rău, în acelaşi timp incapabil să controleze anarhia, dar discreţionar, că la asta a fost întotdeauna bun statul post comunist, să aplice legea arbitrar şi selectiv, şi să dea legi pe care nici nu le poţi aplica altfel decît aşa.

Nici cînd dă mită statul nu reuşeşte mai mult. La ora asta şi presa hipsteriotă, şi cea tabloidă primesc fonduri din greu de la guvern, transformate în reclame pentru măşti, stereotipe şi deloc explicative (alte ţări au făcut desene animate excelente, explicînd de ce nu trebuie să facem una sau alta), dar asta nu le împiedică să publice articole sau să dea spaţiu unor infractori gen Becali, care la o singură apariţie în care spune Corona zero, Dumnezeu e totul, mergeţi la biserică şi pupaţi icoana! distruge ce au făcut reclamele la măşti de milioane de euro plasate înainte sau după.

E ca la intrarea în grădina palatului regal Peleş, unde scrie Atenţie la animale! Animalele sunt schiţate din vîrful peniţei: urşii, care răstoarnă tomberoanele pe carosabil pe Furnica în fiecare zi de la Dumnezeu, şi mistreţii, hrăniţi din acelaşi porumb ca turiştii, achizionat de nişte ecologişti care îl redistribuie în tufele de peste drum. Pînă la şi de la locul de hrană, mistreţii, ca şi urşii, circulă la liber pe aleile parcului regal – cîte un turist care nu are ce face alertează sistemul naţional de urgenţă, care bipăie pe toate terasele că a fost văzut un urs la Peleş. Normal, că doar e ursul de la Peleş, aşa cum avem toţi ursul nostru în Sinaia de sus. Statul pare capabil doar să ne bipăie că ursul -şi virusul- sunt printre noi. Dar cam atît.Cînd vezi cozile de kilometri de la Nistoreşti şi Buşteni-Azuga (primarii din vale demult au făcut un plan să se facă centuri, mult mai folositoare ca autostrada, dar cine să se uite la ei?), sau mulţimea din curte de la Cazino de la concertul în aer liber, sau trenurile unde nu mai e loc nici în picioare, vezi că statul dă reguli pe care el în primul rînd -prin diverse autorităţi sau agenţii ca CFR- nu le respectă. Şi nu e nevoie de legi deloc – cine a dat lege ca la Kaufland sau Lidl să nu intri fără să ţi se ia temperatura? Nimeni. Nu e lege, e doar o reglementare privată, un contract ad-hoc, vrei să foloseşti aceste servicii, asculţi reguli. Reguli cu sens, că şi ăia au interes să vîndă, şi consumatorii să cumpere, dar în siguranţă. Guvernul în schimb nu are curaj, de frica alegerilor, nici să închidă terasele în zonele de risc la ora 23, cînd în majoritatea ţărilor civilizate europene la ora aceea se închid în mod normal şi barurile, fără nicio epidemie.

O federaţie internaţională a diasporei a chemat românii între timp să demonstreze la Berlin contra tiraniei doamnei Merkel şi a conspiraţiei COVID, într-un asortiment de extremă dreaptă şi stîngă din care mai lipseam doar noi. Alţii se agită prin Piaţa Victoriei. Ai zice că românii au pierdut şi bunul simţ al protestului şi nu mai ştiu cînd şi la ce să se opună sau să se alăture sau că oamenii cu cap s-au izolat voluntar, lăsând spaţiul public pentru ceilalţi. Te şi întrebi dacă pandemia e de vină pentru anarhie sau invers.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite