Adriean Videanu, urmărit penal în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale

Adriean Videanu, urmărit penal în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei

Fostul ministru Adriean Videanu a fost audiat joi de procurorii Parchetului General în dosarul în care este cercetat pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Cu această ocazie, preşedintele PDL Bucureşti a fost informat că împotriva sa a fost declanşată urmărirea penală. Aceasta însă susţine că are toate probele şi argumentele pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a stat aproximativ o oră la audieri, unde anchetatorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei SC Interagro SA, a lui Ioan Niculae.

Acesta a declarat la ieşirea de la audieri că, după discuţia cu anchetatorii ştie că are toate probele şi argumentele prin care să-şi dovedească nevinovăţia în raport de acuzaţiile de subminare a economiei naţionale şi complot.

Întrebat de ce a ajuns să fie pus sub acuzare pentru astfel de fapte, dacă el susţine că este nevinovat, Videanu a spus că aşa se întâmplă când anchetatorii primesc informaţii doar dintr-o singură direcţie. Videanu a precizat că va reveni la DIICOT pentru a depune un memoriu, prin care să combată acuzaţiile procurorilor.


La intrarea în sediul Parchetului acesta a declarat că le va prezenta anchetatorilor toate documentele care i-ar putea dovedi nevinovăţia.

Fostul ministru al Economiei a mai spus că doreşte ca procurorii să îi explice detaliat care sunt acuzaţiile ce i se aduc. Totodată, Videanu a salutat celeritatea cu care anchetatorii efectuează acte şi proceduri în acest dosar.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, pe 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererile aprobate de demarare a urmăririi penale pentru fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi pentru fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.
 
"Urmare a acestui demers şi motivat de împrejurarea că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, procurorii DIICOT au dispus, la data de 9 septembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Videanu Adriean, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot si subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Economiei", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
 
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
 
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, ar fi aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi ar fi folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
 
Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA ar fi livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".
 
 
Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii. 
 

Citeşte şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările