Bucureşti: Florin Leonte s-a apucat de ciclism la 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 20 de ani foloseşte bicicleta ca mijloc de transport în comun, iar de doi ani, de când participă la curse, a fost poreclit „Legstrong“ de către cicliştii mai tineri.

CITIŢI ŞI: ANDY SZEKELY TE ANTRENEAZĂ SĂ AI SUCCES

La costum sau în echipament special, Florin Leonte încalecă bicicleta pentru orice treabă ar avea în oraş. „Merg pe bicicletă de când eram copil, de pe vremea când aveam Pegas“, povesteşte Leonte. Acum are cinci biciclete, adaptate pentru diferite tipuri de traseu, pe care le „garează“ în apartamentul său.

Zilnic, îşi petrece în şaua bicicletei în jur de patru ore. Asta când nu are antrenamente, competiţii sau când nu organizează vreo escapadă în grup pe bicicletă. De doi ani, Florin Leonte a luat bicicleta în serios şi la 40 de ani s-a hotărât să-i „facă la pedale“ pe cicliştii tineri. Prietenii lui ciclişti îi spun Legstrong, ca o replică la Armstrong, iar acum vrea să-şi schimbe şi numele după poreclă.

A fost profesor de sport în cazarmă

Toată viaţa şi-a petrecut-o în regimul de cazarmă, ordinea şi disciplina fiind cuvintele care i-au definit traiul. Florin Leonte a fost 20 de ani militar, fiind profesor de educaţie fizică într-o unitate militară din Capitală. Cariera militară şi-a început-o de fapt în marină, pe care a abandonat-o pentru forţele terestre. „În 1991 m-am mutat de la marină la o unitate militară din Bucureşti ca transmisionist şi profesor de educaţie fizică. Făceam educaţie fizică nu ca la şcoală, ci ca la armată!“, povesteşte amuzat Leonte.

De doi ani a renunţat la armată şi a luat bicicleta de coarne, organizând antrenamente serioase şi curse pe bicicletă în afara Bucureştiului. „Am făcut drumul Bucureşti – Constanţa într-o singură zi, iar ture Bucureşti – Snagov organizez în fiecare weekend“, se laudă ciclistul de 42 de ani.

Cea mai mare mândrie a lui este că în doar doi ani a reuşit să-i ajungă din urmă şi chiar să-i depăşească pe alţi ciclişti tineri. „Dacă făceam asta de la 14 ani, probabil că ajungeam departe“, spune Leonte.

Vrea să mute pistele de biciclete pe şosea

Un proiect îndrăzneţ al ciclistului este mutarea pistelor destinate bicicliştilor de pe trotuar, pe stradă. S-a prezentat deja cu proiectul său în faţa autorităţilor locale, însă nu a primit niciun răspuns concret până acum. „Locul lor este pe şosele. Pe trotuare pista este prea îngustă, are denivelări, borduri, cabine telefonice, stâlpi şi oameni. Cu ce viteză poţi circula pe trotuar?“, argumentează ciclistul.

Profil

Născut: 23 august 1967, Bucureşti
Educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Institutului de Marină din Constanţa
Profesie: A fost profesor de educaţie fizică
Familie: Este necăsătorit

Ce-i place

Florin este un mare iubitor de natură, de aceea îi plac cel mai mult drumeţiile pe care le face cu bicicleta. „Îmi place un mediu natural de trai, civilizat“, spune Florin.

Ce nu-i place

Nu suportă fumatul şi totodată nici pe oamenii care fumează. De asemenea, spune el, nu-i plac dezorganizarea, lipsa de respect şi democraţia prost înţeleasă.

Întrebări şi răspunsuri

Câte ore pe zi dedicaţi bicicletei?


De la două la patru ore zilnic, asta însemnând deplasări personale sau antrenamente pe care le organizez. La antrenamentele mele vin oameni cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani. Multora însă le e teamă că nu au pe unde să meargă pentru că pistele sunt înguste şi pline de obstacole.

Credeţi că şoferii vor fi de acord cu mutarea pistelor de biciclişti pe stradă?

Orice şofer trebuie să se bucure când vede un ciclist pe stradă pentru că acesta tocmai i-a cedat o parte de carosabil. A ales să meargă cu bicicleta şi nu cu maşina. Şi aşa suntem cel mai poluat oraş din Europa.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite