Ploile puternice şi grindina au făcut prăpăd la Şoldăneşti

Ploile puternice şi grindina au făcut prăpăd la Şoldăneşti

Ploile puternice cu grindină au afectat zeci de hectare de culturi agricole în mai multe localităţi din ţară. La Şoldăneşti apa a fost şi de jumătate de metru, iar grindina a ajuns la câţiva centimetri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru, a declarat pentru IPN că cel mai mult au fost afectaţi agenţii economici din satele Pohoarna şi Cotiujenii Mari. Viitura a distrus culturile agricole de pe câmpuri. Parţial şi livezile din cele două localităţi au fost distruse de grindină. Informaţii despre locuinţe sau imobile sociale afectate nu sunt.

Contactat de IPN, şeful adjunct al Direcţiei agricultură şi alimentaţie, Gheorghe Storoja, a menţionat că, potrivit primelor estimări, este vorba despre o suprafaţă de circa 500 de hectare de floarea-soarelui şi circa 200 de hectare de porumb. Au fost afectate şi suprafeţe cu grâu, rapiţă. Pe majoritatea porţiunilor, procesul agricol trebuie reluat. Este necesar ca pământul să fie din nou cultivat, culturile trebuie reînsămânţate, iar aceste procese implică noi cheltuieli pentru agricultori.

Gheorghe Storoja a menţionat că, pe lângă suprafeţele mari afectate, există şi altele mai mici, de circa unu-trei hectare de porumb, grâu etc. Şi deşi aparent acestea par a fi mici, pentru un agricultor, ele sunt imense, pentru că omul aşteaptă să se hrănească din ele un an întreg.

Responsabilul a mai spus că ploaia de ieri a fost scurtă, însă foarte puternică, formând şuvoaie de jumătate de metru. În satul Pohoarna este staţie antigrindină şi au fost lansate şase rachete. Dacă nu ar fi fost lansate, consecinţele erau cu mult mai grave. Oamenii au povestit că grindina căzută putea fi strânsă cu lopata.


Toată informaţia despre prejudicii urmează să fie colectată de către reprezentanţii Consiliului raional şi cei ai Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale, iar ulterior va fi transmisă Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ploile puternice au afectat o parte din culturile agricole şi din raioanele Soroca, Teleneşti şi Edineţ. Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările