Vladislav Gribincea: Întregul proces al evaluării judecătorilor şi procurorilor va dura 3-4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Există riscul ca pre-vetting-ul şi evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor să lase sistemul fără oameni. O spune preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, potrivit căruia întregul proces de curăţare a sistemului va dura până la 4 ani.

În acelaşi timp, reprezentanţii Blocului PCRM-PSRM spun că o astfel de reformă fundamentală trebuia să se bucure de consens politic în Legislativ, însă guvernarea a ignorat orice iniţiativă venită din partea opoziţiei, notează IPN.

Reprezentanţii opoziţiei parlamentare spun că deşi au contestat la Curtea Constituţională legea privind evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSM şi CSP, şi-au delegat un reprezentat în comisia de evaluare. Deputatul socialist Vasile Bolea spune că astfel opoziţia va monitoriza buna desfăşurare a procesului de preselecţie.

„Noi am delegat un reprezentant al opoziţiei în această comisie de pre-vetting. Noi vom monitoriza cum va activa această comisie. Reprezentantul pe care l-am delegat va veghea ca toate procedurile să aibă loc în conformitate cu legea, să nu se întâmple aşa că viitorii candidaţi la funcţia de membru CSM sau CSP se îngălbenesc brusc. Pentru asemenea exerciţii e nevoie de un consens larg politic. În Albania a existat consens larg şi reforma a început de la modificări în Constituţia ţării, modificări susţinute aproape unanim în Parlament. La noi, de fiecare dată este ignorată opoziţia”, a spus Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, reprezentanţii societăţii civile spun că întregul proces de curăţare a sistemului justiţiei va fi unul anevoios, care va dura mai mulţi ani. Preşedintele Centrului de Resurse Juridice spune că pre-vetting-ul, adică evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSM şi CSP s-ar putea finaliza până la sfârşitul acestei veri, însă mult mai îndelungată va fi perioada de evaluare a judecătorilor şi procurorilor.

„Comisia va trimite candidaţilor o solicitare de a-şi deschide averea şi toate cheltuielile din ultimii 5 ani, de asemenea comisia va verifica averea candidaţilor din ultimii 15 ani. De asemenea, se va verifica ce fel de hotărâri au dat aceşti judecători. Comisia va veni cu o hotărâre prin care va spune dacă persoana este sau nu demnă de a fi în lista candidaţilor. La sfârşitul lunii august, va fi clar cine a trecut şi cine nu a trecut preevaluarea. Există riscul că noi nu vom avea oameni care să ia locul celor care vor pleca din sistem şi al doilea risc este că acest proces al vetting-ului se va lungi o perioadă de timp, cred că va dura cam 3-4 ani”, a spus Vladislav Gribincea.

Comisia de pre-vetting este compusă din şase membri numiţi de Parlament, dintre care trei au fost recomandaţi de partenerii internaţionali de dezvoltare care acordă asistenţă tehnică Republicii Moldova. Entitatea şi-a început activitatea în luna aprilie. Membrii comisiei evaluează candidaţii la funcţia de membru CSP şi CSM prin prisma integrităţii şi a profesionalismului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite