Sondaj: Activitatea primarului Ion Ceban, cel mai bine apreciată de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ion Ceban

Activitatea primarului general al capitalei, Ion Ceban, este cel mai bine apreciată de cetăţeni. În cadrul unui sondaj sociologic realizat de Compania [imas], întrebaţi cum apreciază activitatea lui Ion Ceban, 52,9% din respondenţi i-au dat note între 7 şi 10. La aceeaşi întrebare, care o viza pe preşedinta Maia Sandu, note între 7 şi 10 i-au dat 43,3% dintre respondenţi.

Încheie topul preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, cu 38,6% din respondenţi care i-au apreciat înalt activitatea. Vladimir Voronin, Ion Chicu şi Ilan Şor completează următoarele trei poziţii. Clasamentul este încheiat de Pavel Filip, Dinu Plîngău şi Vlad Bileţchi.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul general [imas], Doru Petruţi, a declarat că circa 40% din respondenţii sondajului apreciază pozitiv activitatea Partidului Acţiune şi Solidaritate, 35% apreciază activitatea BECS, iar 32% – activitatea Partidului Politic Şor. Gradul de apreciere a activităţii PAS în noiembrie, faţă de iunie, a scăzut cu 9 puncte procentuale, iar a BECS a scăzut nesemnificativ, cu 1 punct procentual. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, circa 31% ar vota cu PAS, iar 29,3% cu BECS. Nu ar vota circa 8%, iar 12,7% nu au ştiut sau nu au vrut să răspundă la întrebare.

De asemenea, respondenţii au fost întrebaţi ce notă ar da actualei guvernări pentru primele luni de activitate. Astfel, note între 1 şi 5 au dat 34% din respondenţi. 24% din respondenţi au apreciat prestaţia guvernării cu note de 5 şi 6, iar 23% – cu 7-8. 10% au dat note de 9 şi 10.

Majoritatea consideră că cele mai mari realizări ale Guvernului Gavriliţa ţin de mărirea salariilor şi pensiilor, găsirea surselor alternative de gaz sau lupta cu corupţia. Principala nemulţumire legată de Guvernul Gavriliţa este mărirea preţurilor, în special a preţului la gaze naturale şi carburanţi. 76% din respondenţi consideră că Moldova trebuie să cumpere gaz mai ieftin de la ruşi, acceptând şi alte condiţii, iar 14% au spus că sunt de acord ca Moldova să cumpere gaz mai scump din ţări europene.

Îngrijorările legate de pandemie rămân mari şi foarte mari la peste 50% dintre respondenţi. Iar autorităţile par depăşite de situaţie, cred majoritatea respondenţilor. În context pandemic, 77% dintre ei sunt de acord să poarte masca în publice închise şi mijloace de transport, acelaşi procentaj nu este de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor de la 12 ani.

Cât priveşte preşedinta Maia Sandu, cea mai mare realizare menţionată ţine de îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, urmată de lupta cu corupţia, majorarea pensiilor şi salariilor, ordinea în justiţie. 81% din respondenţi spun că în foarte mica sau mica măsură viaţa lor s-a schimbat în bine de când Maia Sandu a devenit preşedinte. Totuşi, 51% consideră că în perioada următoare preşedinta va avea mai multe realizări.

În altă ordine de idei, 39% din respondenţi afirmă că numirile în funcţii de conducere la diferite instituţii se fac pe baza relaţiilor de rudenie sau cumetrim cu persoane aflate astăzi la putere, alte 24% cred că numirile se fac pe criterii politice, iar 22% consideră că numirile se fac pe baza profesionalismului fiecărui candidat. Doar 13% sunt de părere că se respectă legea în cadrul respectivelor numiri.

28% din respondenţi sunt de părere că lucrurile merg în ţară într-o direcţie bună, iar 66% cred că direcţia este greşită. 47% sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de modul în care trăiesc, iar 51% sunt deloc mulţumiţi sau nu prea mulţumiţi. Potrivit lui Doru Petruţi, comparaţiile cu anii precedenţi, spre regret, nu arată bine, sunt 42% din populaţie care spun că trăiesc ceva mai prost sau mult mai prost decât în anul precedent, în timp ce 21% spun că viaţa lor totuşi s-a îmbunătăţit. De asemenea, 33% au speranţe că peste un an lucrurile vor fi mai bine, cealaltă parte afirmă că aşteptările lor sunt mai curând de ordin negativ.

Sondajul derulează pe teritoriul Republicii Moldova şi nu include opiniile şi opţiunile cetăţenilor din diaspora. De aceea, cei care doresc să compare rezultatele studiilor socio-politice realizate în Moldova, ar trebui să compare cu rezultatele de la alegeri înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova şi nu cu rezultatele care include şi diaspora, a remarcat directorul general [imas], Doru Petruţi.

Sondajul a fost realizat prin metoda faţă în faţă, în perioada 23 octombrie-15 noiembrie. La acesta au participat 893 de respondenţi din 78 de localităţi. Marja de eroare este ±3,3%. Comanditarul Sondajului etse Compania de Consultanţă Public Media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite