Presa rusă: Rogozin trebuie să plece. De ce Rusia trebuie să-l schimbe pe reprezentantul său în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Publicaţia Moskovskii Komsomoleţ (MK) scrie despre întrevederea dintre Dmitrii Rogozin şi Igor Dodon de la Teheran, unde oficilii au participat la inaugurarea preşedintelui reales al Iranului, Hassan Rouhani, dar au avut şi o întrevedere bilaterală în cadrul căreia liderul de la Chişinău a cerut Kremlinului să nu impună sancţiuni Republicii Moldova, ca urmare a ultimilor evenimente legate de vizita eşuată a vicepremierului rus la Tiraspol.

Jurnaliştii ruşi agreează ideea lui Dodon ca Moldova să nu fie sancţionată şi menţionează că cel care trebuie supus sancţiunilor este însuşi Dmitrii Rogozin.

„Oricare politician ca şi oricare produs are un termen de expirare. Politicianul are dreptul moral să ocupe o anumită funcţie înaltă până când activitatea sa aduce un beneficiu statului. Atunci când acest resurs se epuizează, oricare politician patriot trebuie să se gîndească la schimbarea sferei sale de activitate”, menţionează publicaţia.

Potrivit MK, pentru Dmitrii Rogozin deja a venit acel timp, iar aflarea sa în continuare în funcţia de vicepremier şi reprezentant special al lui Vladimir Putin în Transnistria este contraproductivă pentru interesele Rusiei.

„Nu trebuie să calificăm acest îndemn ca pe un act de învinuire la adresa lui Dmitrii Rogozin. Problema nu e că Rogozin ar fi făcut ceva greşit. Problema e că relaţiile moldo-ruse au nevoie de un nou start, iar în acest moment, responsabilul pentru aceste relaţii este Dmitrii Rogozin, ceea ce face ca noul început al relaţiilor să fie în principiu imposibil”, notează MK.

Publicaţia mai subliniază că Republica Moldova este guvernată conform unei scheme mai puţin tipice ţărilor post-sovietice. Pe de o parte există un preşedinte cu atribuţii limitate, pe de altă parte există oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care controlează Parlemanetul, Guvernul şi organele de forţă.

„Puterea reală este în mâinele lui Plahotniuc, un oligarh şiret de făcătură internă”, se arată în materialul jurnalistic.

MK scrie că Plahotniuc nu are principii politice, decât dorinţa de a se menţine la putere, iar pentru Rusia acest fapt este o veste foarte proastă.

„În momentul de faţă Plahotniuc joaca de partea americanilor, trebuie să recunoaştem că o face foarte bine. Plahotniuc nu este politicianul care va face gălăgie sau îl va preîntâmpina pe oponent despre intenţiile sale. Plahotniuc are cu totul alt gen de luptă politică. El foarte atent aşteaptă momentul potrivit pentru ca ulterior să aplice lovitura decisivă din spate”, precizează publicaţia.

Jurnaliştii ruşi afirmă că anume din cauza ofenselor aduse de către Rogozin în ultima vreme la adresa României şi Republicii Moldova are de câştigat Vlad Plahotniuc, care obţine „o armă politică pe care o foloseşte imediat contra Rusiei”, pentru că moldovenii foarte dureros primesc declaraţiile politicienilor străini, care pot fi catalogate ca având scopul de a jigni poporul, iar Plahotniuc foarte util foloseşte aceste momente.

„Să nu credem că relaţiile moldo-ruse sunt nişte fleacuri pe care nu trebuie să le luăm în serios. Moldova este o zonă a unui conflict îngheţat, iar acum Chişinăul este plin de zvonuri că în urma unei provocări conflictul s-ar putea dezgeţa. Pe acest fundal, principalul reprezentant al Rusiei în Transnistria trebuie să fie o persoană care se deplasează uşor în Moldova şi care nu are un bagaj politic negativ, precum Rogozin”, mai spun jurnaliştii ruşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite