Platforma DA propune amendamente la proiectele bugetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Alexandru Slusari, FOTO IPN
Deputatul Alexandru Slusari, FOTO IPN

Proiectele bugetelor pentru anul viitor, votate în primă lectură, conţin cheltuieli dubioase, din punctul de vedere al Platformei DA, care solicită reducerea acestora în situaţie de criză pandemică. În context, Fracţiunea vine cu mai multe amendamente, transmite IPN.

Deputatul Alexandru Slusari a remarcat, la un briefing de presă, că, pentru 2021, este planificată creşterea cheltuielilor pentru MAI cu 226 de milioane de lei, pentru Ministerul Justiţiei – cu 204 milioane, pentru Ministerul Apărării – cu 155 de milioane lei, pentru SIS – cu 45 milioane lei etc. Multe din aceste cheltuieli nu sunt justificate şi urmează a fi revizuite, spune parlamentarul. Potrivit lui Slusari, trezesc nedumerirea şi alte cheltuieli, precum 67 de milioane de lei pentru Arena Naţională. Construcţia ambasadelor în Belarus, Turcia şi consulatului în Odesa, Ucraina – 11 milioane.

Un amendament propus de Platforma DA vizează majorarea Fondului de subvenţionare a agricultorilor, pentru grupa a II-a de cereale, cu 800 de milioane de lei.

Deputatul Liviu Vovc spune că, din raportul Guvernului, reiese că pentru 2021 se aşteaptă o indexare a pensiilor cu doar 0,6%, în aprilie, şi  cu 0,2%, în octombrie, iar Guvernul nu a venit cu nicio alocaţie unică pentru a-i ajuta. Platforma DA propune ca 580 de milioane de lei să fie alocaţi în bugetul asigurărilor de stat pentru ca beneficiarii de pensii şi alocaţii sociale, al căror cuantum nu depăşeşte trei mii de lei să mai beneficieze de un suport unic de 900 de lei, care vor fi acordaţi în luna ianuarie.

Potrivit deputatei Inga Grigoriu, un alt amendament ţine de majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii în vederea alocării compensaţiilor pentru fermierii afectaţi de secetă – de la 1,1 la 1,9 miliarde de lei. Acoperirea financiară poate fi realizată prin excluderea mijloacelor alocate pentru majorarea capitalului social la Arena Naţională, construcţia ambasadelor în Belarus şi Turcia, precum şi a consulatului în Odesa.

Alte propuneri ţin de majorarea cu 6 milioane a Fondului de susţinere a populaţiei, cel puţin la nivelul anului 2020, includerea în anexa nr.6 „Investiţii capitale pe autorităţi publice centrale” a costurilor estimate pentru implementarea proiectelor de investiţii capitale. De asemenea, să fie alocată suma de 5 milioane de lei pentru reconstrucţia sediului Oficiului Avocatului Poporului, a punctat deputatul Igor Munteanu.

Deputata Stela Macari a adăugat că Platforma DA propune majorarea fondului alocat pentru Programul Diaspora Acasă Reuşeşte „DAR 1+3”, de la 5 milioane la 40 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite