Opinie. Crizele pandemică, energetică şi economică lovesc în imaginea PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa

Cea mai mare realizare a Partidului Acţiune şi Solidaritate din anul 2021 este victoria covârşitoare din cadrul alegerilor parlamentare anticipate, totuşi, perioada care a urmat după scrutin n-a fost deloc prielnică actualei guvernări. Sunt opiniile comentatorilor politici de la Chişinău, potrivit cărora criza pandemică şi cea energetică au lovit dur în imaginea guvernării, notează IPN.

În acelaşi timp, sociologul Dan Dungaciu spune că eşecul sistemului de drept din Republica Moldova este incapacitatea procuraturii de a oferi finalitate pe dosarele care-l au în calitate de protagonist pe liderul PSRM, Igor Dodon.

Dan Dungaciu spune că tergiversarea de către organele de drept a dosarelor ce-l vizează pe fostul preşedinte Igor Dodon reprezintă o lovitură în imaginea guvernării care a militat în campania electorală pentru lupta cu corupţia şi reforma justiţiei. Potrivit lui Dungaciu, lipsa unei finalităţi pe aceste dosare denotă o incapacitate a sistemului justiţiei de a fi reformat.

„În Republica Moldova nu există opoziţie politică, există opoziţie de faţadă. La tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova, opoziţia a fost, practic, inexistentă. Unul dintre paradoxurile care se văd de la Bucureşti este că şeful opoziţiei, Igor Dodon, se plimbă liber prin Republica Moldova, în ciuda faptului că majoritatea campaniei electorale a fost creată în jurul unor scene cu Plahotniuc-Dodon. În ce ţară europeană sau cu pretenţii europene îşi poate imagina cineva că pe un fost preşedinte care a stat la masă cu cel mai mare corupt, nu-l întreabă nimeni care au fost consecinţele acelor discuţii? Vedem o timiditate a organelor de resort din Republica Moldova în plină campanie anticorupţie de a ţinti singurul cap al lui Moţoc, care a mai rămas în Republica Moldova”, a spus Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, comentatorii politici de la Chişinău spun că cea mai mare realizare a partidului de guvernare este scorul istoric obţinut la alegerile din 11 iulie. Totuşi, potrivit lor, crizele cu care se confruntă Republica Moldova erodează rapid imaginea PAS.

„Cu victoria la alegerile anticipate s-a terminat vântul prielnic care bătea în pânzele corabiei PAS şi Maiei Sandu şi s-a început o perioadă extrem de complicată când deja nu mai există conjuncturi prielnice, favorabile. Crizele au început să vină una după alta. Criza pandemică s-a agravat, criza energetică a agravat situaţia economică, socială. Toate aceste lucruri au făcut ca PAS să iasă din acest an nu doar cu victoria la parlamentare, dar şi cu probleme care-i afectează grav imaginea”, a spus comentatorul politic Anatol Ţăranu.

„Ştacheta a fost ridicată extrem de sus în această campanie electorală. Cred că guvernarea deja şi-a dat seama că prea multe promisiuni pot lovi ca un bumerang  în propria imagine şi popularitate şi s-a mers doar pe anumite direcţii. A apărut componenta geopolitică şi uşor-uşor a devenit clară direcţia de dezvoltare. Dar criza energetică i-a încurajat pe reprezentanţii opoziţiei să atace guvernarea, să-i clatine barca. Opoziţia a început iar să vorbească despre alegeri parlamentare anticipate, iar acest lucru induce iar un sentiment de instabilitate. Alegerile anticipate pe care le proroceşte opoziţia vin în consens cu mişcările de la Kremlin”, a spus comentatorul politic Nicolae Negru.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut 63 de mandate, Blocul PCRM-PSRM – 32 de mandate, iar Partidul Politic Şor – 6 mandate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie publică, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, aceleaşi entităţi politice s-ar regăsi în viitorul Legislativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite