Olesea Stamate: Unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia vor fi transpuse în lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate
Olesea Stamate

Autorităţile R. Moldova vor lua în considerare avizul Comisiei de la Veneţia, iar unele recomandări vor fi transformate în proiecte de modificare a Legii Procuraturii. Deputatul PAS Olesea Stamate spune că recomandările experţilor europeni sunt binevenite şi vor contribui la perfecţionarea legislaţiei, mai ales pe aspectele ce vizează evaluarea performanţelor Procurorului General, notează IPN.

Stamate spune că toate criteriile de evaluare se vor regăsi în textul legii, şi nu vor mai fi lăsate la discreţia Consiliului Superior al Procurorilor.

Olesea Stamate spune că unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia se vor regăsi în scurt timp în textul legii, altele, cum ar fi modificarea componenţei CSP, vor fi puse în aplicare mai târziu, când va exista o adevărată independenţă a justiţiei.

„Unele recomandări, neapărat, se vor transforma în proiecte de amendare a legii. Despre altele trebuie încă să discutăm cu Ministrul Justiţiei. În condiţiile în care există o verticală a puterii în Procuratură, participarea procurorului general la şedinţele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) nu face decât să exercite o influenţă, presiune, asupra membrilor CSP. S-a discutat mult şi despre excluderea procurorului Găgăuziei din componenţa CSP, dar să-mi spuneţi de câte ori l-aţi văzut în ultimii ani la şedinţele CSP? De ce să ţinem o persoană acolo doar pentru bifă şi care poate fi folosită ca un instrument de vot doar atunci când trebuie? Este vorba despre echilibrarea componenţei acestui Consiliu, astfel încât el să fie cât mai reprezentativ şi cât mai eficient”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Olesea Stamate spune că partea bună a avizului Comisiei de la Veneţia este faptul că experţii europeni agreează iniţiativa de evaluare a performanţelor Procurorului General. Potrivit ei, acum se impune amendarea legii, astfel încât criteriile de evaluare să ofere cât mai multă claritate, pentru a exclude potenţiale abuzuri.

„Experţii Comisiei se referă la criteriile de evaluare. Un aspect bun al avizului Comisiei de la Veneţia este faptul că ei au acceptat evaluarea performanţelor procurorului general. Se cere ca toate criteriile de evaluare a performanţelor să fie introduse în lege, astfel încât ele să fie şi suficient de generale ca să permită CSP-ului să le detalieze atunci când aprobă regulamentul de evaluare, dar, totodată, să ofere un cadru regulator care nu va permite devieri. Noi când am aprobat proiectul, am considerat că CSP-ul trebuie să fie cel care decide criteriile de evaluare, reieşind din prevederile deja existente cu privire la atribuţiile procurorului general” a mai spus Olesea Stamate.

În avizul Comisiei de la Veneţia, experţii europeni recomandă ca în Legea Procuraturii să fie incluse criteriile după care poate fi evaluată activitatea procurorului general, iar activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituţie, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii. De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia au criticat graba cu care au fost operate modificările la Legea Procuraturii, în lipsa discuţiilor largi cu participarea reprezentanţilor societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite