Noul Parlament de la Chişinău urmează să se întrunească în cel mult 30 de zile de la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul de noua legislatură se va întruni în şedinţa de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri. Din data şedinţei de constituire, legislativul se va considera legal constituit. Potrivit Regulamentului Parlamentului, şedinţa de constituire este prezidată de cel mai în vârstă deputat, transmite IPN.

Preşedintele şedinţei oferă cuvânt preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de zece zile după constituirea legală a Parlamentului, se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin cinci deputaţi aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului, se alege preşedintele legislativului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent. Pentru efectuarea alegerii preşedintelui Parlamentului, legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului legislativului, prin vot secret.

Vicepreşedinţii se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, şeful legislativului şi vicepreşedinţii.

Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.

Pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Codului Electoral, în termen de zece zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de CEC, în noul Parlament au acces trei formaţiuni politice. Este vorba despre Partidul Acţiune şi Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate şi Partidul politic Şor – 6 mandate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite