Moldova şi Italia au semnat Acordul în domeniul securităţii sociale. Ce prevede documentul

Moldova şi Italia au semnat Acordul în domeniul securităţii sociale. Ce prevede documentul

În cadrul vizitei la Roma, preşedintele Maia Sandu a semnat, împreună cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securităţii sociale.

„Este un document aşteptat de concetăţenii noştri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obţinând o pensie în această ţară, să o poată primi şi acasă, dar şi invers - să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula şi va achita pensia proporţional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu şi doar în baza contribuţiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensia şi indemnizaţia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetăţenii noştri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile şi prestaţiile sociale la care au dreptul.

„Am mulţumit ministrului Orlando şi echipelor ambelor ţări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relaţiile de colaborare bilaterală în domeniul protecţiei sociale şi al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat şefa statului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările