Maia Sandu, despre tensiunile din Ucraina: Eventualele acţiuni militare ne vor afecta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu spune că autorităţile urmăresc cu îngrijorare acţiunile de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Şeful statului spune că izbucnirea unui conflict miliar va afecta, inevitabil, Republica Moldova. Totuşi, preşedintele Sandu şi-a exprimat speranţa că actorii internaţionali vor identifica soluţii pentru a asigura pacea pe continent, notează IPN.

Deşi regiunea transnistreană reprezintă un focar de instabilitate, Maia Sandu spune că nu planifică o discuţie sau o întrevedere cu liderul separatist, Vadim Karasnoselski.

O eventuală invazie a Rusiei în Ucraina, după ce Kremlinul şi-a dislocat soldaţi şi tehnică militară la graniţă, pune pe jar şi autorităţile de la Chişinău. Preşedintele Maia Sandu spune că un conflict militar, va afecta şi Republica Moldova şi va destabiliza puternic regiunea.

„Este o problemă mai mare decât Republica Molodva şi rezolvarea ei depăşeşte capacitatea noastră. Sunt implicate cele mai importante forţe şi instituţii în căutarea unor soluţii paşnice. Urmărim ce se întâmplă, avem mecanisme de colectare a informaţiilor, avem nişte protocoale pe care le actualizăm pentru fiecare situaţia în parte, dar în caz de acţiuni militare, asta ne va afecta şi va fi o situaţie gravă pentru toţi cei din regiune. Sperăm să nu se ajungă acolo, contăm pe acţiunile diplomatice ale Occidentului şi Rusiei”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV Chişinău.

În acelaşi timp, preşedintele Maia Sandu spune că nu intenţionează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnosleski. Şeful statului spune că nu are programată o astfel de întrevedere, deşi recent, liderul separatist a publicat o scrisoare prin care solicită o întrevedere cu preşedintele Sandu pentru a discuta „bazele reglementării transnistrene”.

„Nu am văzut nicio scrisoare, nu am planificată nicio discuţie sau întâlnire cu Krasnoselski. Toate discuţiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme se fac prin intermediul Biroului de reintegrare. Nu văd necesitatea unei întâlniri”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a criticat şi participarea ambasadorului rus, Oleg Vasneţov, la aşa-zisa „inaugurare” a liderului separatist, în condiţiile în care Republica Moldova nu recunoaşte şi califică drept nule alegerile prezidenţiale organizate recent în stânga Nistrului.

„Este un gest neprietenos. Ministerul de Externe a solicitat tuturor ambasadelor să nu trimită observatori. Cei care au fost identificaţi ca potenţiali observatori au fost trimişi acasă de la Aeroport. Soluţia diferendului transnistrean trebuie să fie elaborată în interiorul ţării, nu în afară, această soluţie trebuie să fie susţinută de toate forţele şi de cetăţeni, pentru această soluţie trebuie să existe şi sprijin extern, pentru că aceasta este realitatea geopolitică în care suntem”, a mai spus şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite