MAE, detalii despre reţinerea lui Cavcaliuc pe Aeroportul din Moscova: „Se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Rusei”

MAE, detalii despre reţinerea lui Cavcaliuc pe Aeroportul din Moscova: „Se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Rusei”

Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău susţine că motivul reţinerii liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, pe Aeroportul Şeremetyevo din oraşul Moscova, este cauzat de faptul că politicianul ar fi încălcat regulile de intrare în Federaţia Rusă, asta deşi reprezentanţii PACE susţin că Gheorghe Cavcaliuc avea şi dovada vaccinării, dar şi testul negativ la COVID-19.

Potrivit MAE, preliminar, se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Responsabilii de la ambasadă actualizează săptămânal informaţia despre regulile de intrare în Federaţia Rusă, pe fundalul aplicării de către autorităţile acestei ţări a unor restricţii de călătorie în legătură cu răspândirea covid-19, alerta de călătorie fiind publicată pe paginile web ale ambasadei şi MAEIE. 

Totodată, urmare a informaţiilor publicate pe reţelele sociale despre pretinsa reţinere, în regim prioritar a fost dispusă deplasarea funcţionarilor consulari ai ambasadei pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor implicate şi întreprinderea acţiunilor consulare necesare în astfel de cazuri. 

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene solicită respectuos ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă în afara discursului politic şi al campaniei electorale în desfăşurare în Republica Moldova.

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, ar fi fost reţinut, duminică dimineaţa, pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova. Despre aceasta au anunţat reprezentanţii PACE într-un briefing de presă.

Potrivit celor din PACE, Gheorghe Cavcaliuc a zburat în Federaţia Rusă pentru a se întâlni, la Sankt Petersburg, cu moldovenii stabiliţi acolo, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Gheorghe Cavcaliuc a fost dus de oameni în uniformă într-o direcţie necunoscută, pentru a i se adresa nişte întrebări, aşa ni s-a spus nouă”, a declarat Margareta Răducan, reprezentant PACE.
 
Răducan a adăugat că nu are informaţii suplimentare „despre viaţa şi securitatea” lui Cavcaliuc.
 
Totodată, ea a menţionat că alături de Gheorghe Cavcaliuc au fost reţinuţi alţi doi membri PACE, însă aceştia deocamdată se află în incinta Aeroportului din Moscova.
   
Potrivit serviciului de presă al PACE, ceilalţi doi colegi de partid ai lui Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost ameninţaţi „că vor fi trimişi în Moldova cu prima cursă, dar fără Cavcaliuc.”
 
„Echipa Partidului PACE a anunţat proteste în masă la sediile partidelor conduse de Igor Dodon, Renato Usatîi, la Ambasada Rusiei în Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Partidul PACE crede că în spatele celor întâmplate sunt oponenţii politici ai PACE, care sunt panicaţi de popularitatea în creştere a lui Gheorghe Cavcaliuc şi PACE”, se mai spune în comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările