Legea pentru care Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea, declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 2 aprilie, care prevedea o serie de măsuri anti-criză, a fost declarată neconstituţională. Hotărârea a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de Curtea Constituţională, după ce a audiat părţile timp de aproape şase ore, transmite IPN.

În debutul şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, a anunţat că nu participă la examinare pentru a „înlătura orice suspiciuni sau aluzii referitor la imparţialitatea examinării sesizărilor în cauză”, după ce preşedintele Igor Dodon a anunţat că l-a contact telefonic pe Vladimir Ţurcan, pentru a clarifica de ce CCM a decis suspendarea legilor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

În urma deliberărilor, Curtea a admis sesizările deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate, Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, ai Grupului parlamentar Pro Moldova şi sesizarea deputatului independent Alexandr Oleinic.

Curtea a statuat că legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituţionale de angajare a răspunderii Guvernului.

Judecătorul Eduard Ababii a emis o opinie separată. Această urmează să fie publicată ulterior.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 2 aprilie. Şedinţa Parlamentului, la care urma să fie prezentată legea, nu a avut loc în lipsă de cvorum, după ce deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Partidul Democrat nu s-au prezentat la şedinţă. Legea a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.

Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituţională a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, şi a suspendat acţiunea legii. A doua zi, la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au fost adoptate mai multe prevederi din legea suspendată.

https://www.ipn.md/ro/legea-pentru-care-guvernul-si-a-asumat-raspunderea-neconstitutionala-7967_1072867.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite