Vecinii Rusiei, îngrijorați după ce Moscova a anunțat demersul pentru modificarea frontierei în Marea Baltică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a propus modificarea unilaterală a frontierei maritime a țării din Marea Baltică, încălcând aparent dreptul maritim internațional și reprezentând o amenințare pentru vecinii săi, relatează Politico. 

Planul i-a revoltat pe vecinii Rusiei. Foto: Arhivă
Planul i-a revoltat pe vecinii Rusiei. Foto: Arhivă

Conform unui proiect de decret publicat marți pe portalul juridic al Guvernului, Rusia vrea să revizuiască granița existentă, care a fost stabilită în 1985 pe baza unor hărți nautice care în prezent nu mai sunt de actualitate. 

Frontiera actuală „nu permite stabilirea limitei externe a apelor interne ale Rusiei și nu ia în considerare practica de stabilire a liniilor de bază directe de către alte state”, se arată în decret. 

Potrivit documentului, modificările vizează echipajele de pe navele maritime, precum și oficialii din domeniul aplicării legii și al apărării și securității care operează în estul Golfului Finlandei. 

În mod nesurprinzător, planul i-a revoltat pe vecinii Rusiei. 

Acțiunile Rusiei sunt văzute ca o provocare deliberată, țintită și de amploare pentru a intimida țările vecine și societățile lor”, a declarat Ministerul de Externe al Lituaniei pentru sursa citată. „Aceasta este încă o dovadă că politica agresivă și revizionistă a Rusiei este o amenințare la adresa securității țărilor vecine și a Europei în ansamblu”. 

Ministerul a adăugat că va convoca un reprezentant al Rusiei „pentru o explicație completă”. 

Premierul finlandez Petteri Orpo a afirmat că nu a existat niciun „contact” pe această temă și că echipa sa a aflat despre această mișcare din presa rusă.  

„Finlanda acționează ca întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor”, a afirmat Orpo. 

Baiba Braze, ministrul leton de Externe, a declarat că Riga este în contact cu Finlanda, Lituania și alte țări nordice și baltice pentru a „clarifica situația”. 

 „Nu este nimic politic aici”

Încercând aparent să detensioneze situația, agențiile de știri rusești TASS, Interfax și RIA au publicat miercuri dimineață articole similare, citând o sursă militar-diplomatică anonimă care a negat intenția Rusiei de a modifica frontiera. 

 „Nu a existat și nu există niciun plan de revizuire a întinderii apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental din largul continentului sau a liniilor frontierei Rusiei în Marea Baltică”, a declarat sursa. 

Însă, potrivit decretului, dacă va fi lăsată la latitudinea Ministerului rus al Apărării, modificarea frontierelor ar intra în vigoare în luna ianuarie a anului viitor. 

Vorbind miercuri cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat faptul că propunerea are legătură cu conflictul dintre Rusia și Occident. 

Nu, nu este nimic politic aici, chiar dacă situația politică s-a schimbat de atunci (n.red momentul în care a fost stabilită pentru prima dată frontiera)”, a declarat el, citat de agenția de presă TASS. 

Uitați-vă la escaladarea tensiunii, la nivelul de confruntare, în special în regiunea baltică. Bineînțeles că acest lucru necesită ca agențiile noastre relevante să ia măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea.” 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite