Judecătorul Ion Cotea, unul din magistraţii care a vorbit despre problemele din justiţia moldovenească, suspendat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Magistratul Ion Cotea, de la Judecătoria Cahul, a fost suspendat din funcţie printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobată marţi, 1 iunie, transmite IPN.

„Cu privire la suspendarea din funcţie a judecătorului Judecătoriei Cahul, sediul central, domnul Cotea Ion, vă aduc la cunoştinţă că, prin hotărârea Colegiului disciplinar din 28 mai 2021, a fost constatată abaterea disciplinară prevăzută la articolul 4, lit. i şi j din Legea nr. 78 cu privire la răspunderea disciplinară în acţiunile judecătorului nominalizat şi i s-a aplicat sancţiune disciplinară sub formă de eliberare din funcţie”, a declarat preşedinta interimară a CSM, Luiza Gafton, în cadrul şedinţei.

Colegiul disciplinar a examinat cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit sesizării, magistratul ar fi admis tergiversarea examinării cauzelor penale, tergiversarea pronunţării unor sentinţe, încălcarea termenelor de redactare a sentinţelor motivate, încălcarea termenelor de stabilire a şedinţelor preliminare şi de expediere a cauzelor penale în instanţa ierarhic superioară. În sesizare se face trimitere la circa 30 de dosare.

Ion Cotea a fost numit în funcţia de judecător în anul 1995, iar în 2000, prin decret prezidenţial, a fost numit în funcţia de magistrat, până la atingerea plafonului de vârstă.

La sfârşitul anului trecut, Ion Cotea a vorbit într-un interviu despre problemele din sistemul judecătoresc, menţionând că, după un sfert de secol dedicat sistemului judecătoresc din Moldova, constată cu regret că în toţi aceşti ani a asistat doar la distrugerea justiţiei, dar şi că mulţi au fost promovaţi netransparent în sistem. Ajuns să înfăptuiască justiţia într-un sediu improvizat din clădirea unei foste tipografii, judecătorul a atenţionat atunci asupra problemelor din sistem, povestind despre modul în care „a intrat caracatiţa corupţiei în judecători”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite