Germania va acorda Moldovei un împrumut de 50 milioane de euro fără condiţionalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania

Germania va acorda Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro, fără condiţionalităţi, pentru a ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă fluxului de refugiaţi din Ucraina şi costurilor ridicate la energie, transmite IPN.

Acesta poate fi considerat rezultatul imediat al Conferinţei donatorilor „Moldova Support Platform”, care a avut loc la Berlin, cu participarea premierului Natalia Gavriliţa în fruntea unei delegaţii guvernamentale.

Necesitatea mobilizării asistenţei externe pentru gestionarea crizei umanitare din Republica Moldova a fost discutată în cadrul forului co-organizat de România, Germania şi Franţa.

În discursurile sale, şefa executivului de la Chişinău şi miniştrii de externe din ţările respective au condamnat acţiunile militare desfăşurate în Ucraina, pledând pentru identificarea unor soluţii paşnice a razboiului, care lasă o amprentă semnificativă în diverse domenii importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Şefa executivului a mulţumit Conferinţei donatorilor „Moldova Support Platform”, subliniind că mizează pe „rezultate tangibile şi decizii concrete, aprobate în interesul oamenilor din Republica Moldova, care sunt în aşteptarea depăşirii crizelor şi continuării procesului de integrare europeană”. „Suntem hotărâţi să ne urmăm agenda de construire a unui stat european modern. Consolidarea bunei guvernări, restabilirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi sporirea rezilienţei economice fac parte din priorităţile noastre. Înţelegem că procesul de aderare la UE este unul lung, necesită transformări profunde, iar acesta necesită cât mai multă susţinere din partea statelor membre ale UE”, a spus Natalia Gavriliţa.

La rândul lor, miniştrii de externe din Germania, Franţa şi România au menţionat că ţările lor rămân alături de Republica Moldova, atât în perioada crizelor generate de război, cât şi în procesul de integrare europeană, sprijinind eforturile Republicii Moldova în reformarea statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite