Ex-deputat: Dincolo de factorii obiectivi care determină inflaţia în R. Moldova, există şi proasta administrare a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speakerul Igor Grosu, preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa FOTO arhivă
Speakerul Igor Grosu, preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa FOTO arhivă

Reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare spun că dincolo de factorii obiectivi care determină creşterea galopantă a preţurilor, Republica Moldova se confrunta şi cu un management defectuos al treburilor statului. Potrivit reprezentanţilor partidelor extraparlamentare, instituţiile care ar trebui să ţină în frâu inflaţia dau dovadă de inacţiune şi incompetenţă, notează IPN.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că creşterea preţurilor este un fenomen global, iar Republica Moldova este influenţată de realităţile internaţionale.

Reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare spun că inflaţia fără precedent înregistrată în ultima perioadă în Republica Moldova este generată, inclusiv, de inacţiunile instituţiilor statului care ar trebui să protejeze drepturile consumatorilor.

„De mult timp se vorbeşte despre impotenţa celor de la Consiliul Concurenţei. Avem vreun proces pornit, informaţii acumulate care ar servi chiar unui proces penal împotriva importatorilor de carburanţi care fac ce vor? Interesele de cartel prevalează şi este datoria statutului să intervină. Pentru că ajungem la 50 de lei litru de ulei”, a spus reprezentantul Platformei DA, Chiril Moţpan, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

„Una dintre problemele de bază la sat, în domeniul agriculturii, este preţul exorbitant la produsele petroliere. Nu este un secret că preţurile au crescut şi în Europa, din cauza războiului. Până Europa îşi va reveni cu aprovizionarea din alte surse decât din Rusia, clar că preţul se va menţine ridicat”, a spus reprezentantul Partidului Legii şi Dreptăţii, Alexei Busuioc.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că Republica Moldova este dependentă de evoluţiile de pe piaţa internaţională, iar inflaţia cu care se confruntă este importată din exterior, întrucât importăm o mare parte din produse.

„Este o problemă globală şi nu trebuie să ascundem acest lucru. În fiecare zi vorbesc cu oamenii din diaspora şi-mi spun cum merg în fiecare zi la magazinele din Italia şi preţurile au crescut de 2-3 ori. La ulei de peste 2 ori a crescut preţul şi în Italia”, a spus deputatul PAS, Mihai Druţă.

Fostul deputat Iurie Reniţă spune că criza economică de proporţii este determinată şi de incapacitatea guvernanţilor de a gestiona ţara. Ex-parlamentarul mai acuză autorităţile de la Chişinău de concesii inacceptabile în raport cu regimul separatist de la Tiraspol.

„Dincolo de premisele obiective care au generat creşterea preţurilor, mai există şi factorul managementului, cel al ineficienţei administrării treburilor statului. În cadrul Guvernului a fost creat un monstru, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale care a înghiţit 70% din buget şi Ministerul Economiei care este mai mult decorativ. Suntem tributari unei vechi politici păguboase, în continuare subvenţionăm financiar o parte a Republicii Moldova care nu este subordonată sub niciun fel Chişinăului. Avem trocul absolut neinspirat cu uzina metalurgică şi centrala de la Cuciurgan. Este un troc politic şi financiar şi noi acceptăm o formulă de parcă am fi doi subiecţi de drept internaţional”, a spus ex-deputatul Iurie Reniţă.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în aprilie 2022 preţurile în Republica Moldova au crescut cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, Banca Naţională anunţă că inflaţia ar putea ajunge la 31% în următoarele luni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite