Duminică au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei

Duminică au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei

În această duminică, 19 septembrie, au loc alegeri ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei. Locuitorii Găgăuziei îşi vor alege deputaţii pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripţii electorale uninominale, câte un deputat în fiecare. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripţii este necesară participarea a cel puţin 1/3 din alegători.

Ştiri pe aceeaşi temă

La urne sunt aşteptaţi 114 210 votanţi. Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul. În cazul în care alegătorul are şi domiciliu, şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei, el votează în localitatea în care îşi are reşedinţa. Alegătorii care nu au înregistrat domiciliul sau cărăra le-a expirat reşedinţa nu vor putea vota duminică, 19 septembrie.

Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secţia de votare pot solicita votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, sâmbătă până la ora 18.00 şi duminică, până la ora 15.00.

Pentru primul tur al alegerilor în Adunarea Populară, au fost tipărite 115 350 de buletine de vot. Dintre acestea, cele mai multe – 108 307 – sunt în limba rusă, 3 974 – în limba găgăuză, iar 3 069 – în limba română.

Pentru scrutinul din 19 septembrie, s-au înregistrat 124 de candidaturi, dintre care doi s-au retras. Este cel mai redus număr de candidaţi înregistraţi după primele alegeri pentru Adunarea Populară, din 1995. Peste 4/5 din candidaţi au preferat să se înregistreze în calitate de independenţi.

În cazul în care niciunul dintre candidaţii dintr-o circumscripţie nu acumulează cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin. Turul doi este organizat peste două săptămâni pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei vor fi monitorizate de circa 80 de observatori naţionali şi în jur de 50 de observatori internaţionali.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările