Autorităţile de la Chişinău spun că declaraţia lui Putin despre achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spinu, vicepremier
Andrei Spinu, vicepremier

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, susţine că declaraţia cu privire la achitarea gazului rusesc doar în ruble nu se referă la Republica Moldova. Potrivit lui, contractele dintre SA „Moldovagaz” şi „Gazprom” au prevăzut întotdeauna plăţi în mai multe valute, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, vicepremierul a declarat că „Moldovagaz” achită pentru gazele ruseşti în euro, dolari sau ruble.

„Şi acum s-a achitat o parte din sumă în ruble pentru că, după cum cunoaşteţi, „Gazprom” plăteşte pentru tranzitul gazului prin Republica Moldova şi a achitat în ruble. Acele ruble pe care le-a primit „Moldovagaz” le-a achitat înapoi către „Gazprom”. Contractul nostru deja prevede mai multe opţiuni. În acelaşi timp, declaraţia pe care am văzut-o câteva ore în urmă nu se referă la Republica Moldova”, a subliniat Andrei Spînu. Vicepremierul s-a referit la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Federaţia Rusă nu va accepta pentru gazul livrat plăţi în „valute compromise”, printre care euro şi dolari. Mai exact, de la „ţări neprietenoase” va accepta doar plăţi în ruble ruseşti.

Referitor la costul gazului pentru luna aprilie, vicepremierul consideră că este devreme de spus care va fi acesta. Este adevărat că va fi mai mare decât cel din martie – 546 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Însă, cum a confirmat şi conducerea „Moldovagaz”, , acest fapt nu va influenţa tariful pentru consumatori în luna aprilie.

„Vreau să menţionez că „Moldovagaz” deja a solicitat pentru luna aprilie de două ori mai puţin gaz livrat din partea „Gazprom”. Deci noi facem toate acţiunile ca să economisim în această perioadă, astfel ca acest cost temporar, care este din cauza războiului, să nu afecteze cetăţenii noştri”, a mai spus vicepremierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite