ANI va avea mai multe pârghii pentru prevenirea conflictelor de interese şi incompatibilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANI foto IPN

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) va avea mai multe pârghii pentru prevenirea conflictelor de interese şi de incompatibilitate în rândul persoanelor care exercită funcţii publice sau de demnitate publică. Un proiect de modificare a Legii cu privire la ANI a fost votat de majoritatea deputaţilor în Parlament, transmite IPN.

Potrivit autorului, Olesea Stamate, prin respectivul proiect, ANI va putea să solicite conducerii organizaţiei publice sau autorităţilor responsabile de numirea în funcţie a subiectului declarării, posibilitatea de suspendare din funcţie a acestuia, dacă s-a constatat, în totalitate sau în parte, o avere nejustificată. Va putea cere suspendării şi dacă s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor, restricţiilor şi limitărilor, pe perioada examinării în instanţă a actului de constatare.

Proiectul prevede verificarea nu doar veniturile dobândite pe parcursul exercitării mandatului sau funcţiei persoanei, raportat la situaţia averilor deţinute, dar şi examinarea şi luarea în considerare a cheltuielilor realizate. Controlul din oficiu se va iniţia printr-o sesizare a preşedintelui sau vicepreşedintelui Autorităţii, de către inspectorul de integritate sau în baza informaţiilor publice sau sesizărilor anonime.

Prin respectivul proiect inspectorului de integritate i se oferă dreptul de a solicita să fie făcută o expertiză sau o evaluare pentru determinarea valorii de piaţă a bunurilor supuse verificării. Modificarea respectivă, potrivit autorilor proiectului, va impulsiona subiectul declarării să specifice valoarea reală a bunurilor declarate, dar nu sumele derizorii ale unor bunuri preţioase. De asemenea, va creşte numărul de membri ai Consiliului de Integritate. Parlamentul urmează să desemneze doi membri în Consiliu, în loc de unul. Şi Preşedintele ţării ar urmează să desemneze un membru în Consiliul de Integritate.

Potrivit Olesei Stamate, respectivul proiect face parte din condiţionalităţile UE pentru debursarea asistenţei macrofinanciare din partea UE în valoare de 50 de milioane de euro.

Deputata BCS, Elena Bodnarenco, speră ca un urma implementării respectivului proiect „să nu fie persecutaţi intenţionat anumiţi oameni, de către alţi oameni, anonimi, iar cei care primesc banii în plic, să nu aibă nicio problemă”. Iar colegul ei de fracţiune, Corneliu Furculiţă consideră că ar fi bine ca un şir de demnitari de stat, precum preşedintele ţării, premierul, preşedintele Curţii Constituţionale etc., să fie obligatoriu verificaţi pe parcursul mandatului. Totodată, deputatul BCS, Grigore Novac se întreabă cine va verifica declaraţiile de integritate a inspectorilor ANI? Autorii proiectului consideră că verificarea inspectorilor ANI trebuie făcută până la accederea acestuia în funcţie, mecanism care există.

Deputatul BCS, Vasile Bolea nu crede că proiectul a fost văzut de experţii internaţionali sau acceptat de ANI, deoarece, consideră el, „foarte multe prevederi din proiect sunt în contradicţie cu Constituţia”. Modificările propuse, potrivit lui, trebuie lucrate într-o comisie specială.

Deputatul PAS, Lilian Carp, este de părere că proiectul vine să fortifice rolul inspectorului de integritate şi să stabilească anumite limite clare pentru efectuarea controalelor averii şi intereselor personale, precum şi să instituie elemente noi pentru a asigura declararea de valoare reală a averii şi intereselor personale a subiectului declarării. Potrivit deputatului, actualmente mulţi funcţionari îşi subestimează în declaraţiile de avere bunurile pe care le au.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite