Andrei Tranga, în continuare în arest preventiv. Avocat: „Se urmăreşte preluarea afacerii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Andrei Tranga, proprietarul lanţului de restaurante „La Plăcinte” şi „Andys Pizza”, reţinut într-un dosar penal deschis pentru şantaj, rămâne în arest preventiv până la 25 mai. Curtea de Apel Chişinău a respins marţi, 14 mai, recursul avocaţilor de plasare a lui Andrei Tranga în arest la domiciliu, pentru ca acesta să-şi poată gestiona în continuare afacerile.

Procurorul de caz a declarat că Andrei Tranga a fost reţinut în două cauze penale, alături de alte patru parsoane, fiind vorba de şantaj în proporţii deosebit de mari, comis de un grup criminal organizat, şi de trafic de influenţă, la fel comis de un grup criminal organizat.

Procurorul susţine că grupul criminal organizat, din care ar fi făcut parte şi Andrei Tranga, l-ar fi şantajat pe Viorel Varzari. 

„Grupul criminal ar fi încercat preluarea tuturor afacerilor lui Varzari, evaluate la aproximativ 10 milioane de euro. Andrei Tranga dorea nemijlocit să preia această afacere, alături de ceilalţi membri ai grupului criminal”, a declarat procurorul de caz.

Potrivit procurorului, din grupul criminal respectiv mai făceau parte anumite persoane din Federaţia Rusă, cel mai probabil procurorii se referă la interlopul Grigore Caramalac, care a respins acuzaţiile.

Procurorul a menţionat că aflarea lui Andrei Tranga în arest preventiv este justificată, pe motiv că acesta ar putea părăsi ţara sau să influenţeze urmărirea penală.

De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Tranga, Ion Dron, susţine că Tranga a fost reţinut doar pentru trafic de influenţă, nu şi pentru şantaj, precum afirmă procurorii. Potrivit lui, dacă în mod normal mai întâi procurorii adună probe, după care reţin o persoană, în cazul lui Andrei Tranga s-ar fi procedat invers: „persoana a fost reţinută pentru a fi dobândite probe”.

Ion Dron a menţionat că Andrei Tranga a fost reţinut la doar 16 ore de la denunţul făcut de afaceristul Viorel Varzari. 

„Dosarul penal a fost intentat imediat după acel denunţ. Când au reuşit să adune aceste probe?”, a afirmat Dron.

Dron a spus că „ceea ce este evident şi toată lumea vede acest lucru, foarte frecvent sunt arestaţi oamenii de afaceri şi după aceste aresturi ei rămân fără afaceri. Eu cred că şi în cazul nostru nu trebuie să părăsim această pistă. Deocamdată această pistă este versiunea principală a apărării”.

Dron a accentuat că „se urmăreşte preluarea afacerii”. 

Apărătorul a mai adăugat că Tranga pledează nevinovat şi spune că ceea ce se întâmplă este o absurditate.

Milionarul Andrei Tranga, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante din Republica Moldova, „La Plăcinte şi Andy`s Pizza”, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vineri, 26 aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj.

Informaţia a fost confirmată pentru Adevărul de către şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga, care a declarat că Andrei Tranga a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, într-un dosar penal deschis pentru şantaj. Procuratura nu a oferit alte detalii pe acest caz, deşi au trecut aproape trei săptămâni

Pe 26 aprilie, în ziua în care a fost reţinut Andrei Tranga, la adresa mai multor instituţii de presă din Republica Moldova, dar şi la adresa unor ambasade de la Chişinău, a fost expediată o scrisoare anonimă. 

Potrivit unimedia.info, în scrisoare era menţionat Andrei Tranga, alături de interlopul Grigore Caramalac, alias Bulgaru, stabilit la Moscova, un cetăţean al Italiei şi unul rus, stabilit în Austria, ar fi încercat să-l deposedeze de afaceri pe Viorel Varzari, proprietarul SRL „Molinart Grup”, deţinătorul mărcii comerciale „ARTINOX”, companie ce produce utilaje din oţel inoxidabil pentru prelucrarea strugurilor şi industria alimentară, fondată în februarie 2010. PCCOCS a confirmat pe 26 aprilie că în dosarul respectiv au fost reţinute în total cinci persoane, printre care Andrei Tranga.

Natalia Tranga, soţia lui Andrei Tranga, a făcut prima declaraţie de la reţinerea omului de afaceri vineri, 10 mai. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Natalia Tranga s-a arătat extrem de dezamăgită de sistemul din Republica Moldova: „când nu există dreptate, dar există interesele unor factori de decizie care deţin puterea”. Ea a afirmat că tot ce a construit familia sa timp de 20 de ani riscă să fie distrus acum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite