Ultima lună a anului 2012 a adus o creştere record a datoriei de stat

Ultima lună a anului 2012 a adus o creştere record a datoriei de stat

În luna decembrie Guvernul a bătut recordul la împrumuturi

La finele anului trecut, soldul datoriei de stat a Republicii Moldova a ajuns la cifra-record de aproape 21,2 miliarde de lei, în creştere cu peste 1,95 de miliarde de lei, faţă de anul 2011, arată un raport al Ministerului Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele din raport arată că în luna decembrie 2012 s-a înregistrat o majorare bruscă cu aproape jumătate de miliard de lei a datoriei de stat, în timp ce în restul lunilor creşterea de abia depăşea o sută de milioane de lei.

Cea mai mare mare parte a datoriei de stat o constituie împrumuturile externe, care au avansat în anul 2012 cu 1,64 miliarde de lei şi au ajuns la aproximativ 1,25 miliarde de doari, sau 15,03 miliarde de lei. Din raport rezultă că în anul 2012 Guvernul a cheltuit pentru deservirea şi rambursarea datoriei de stat externe suma de 776 milioane de lei. 

În acelaşi timp, datoria de stat internă s-a majorat cu 317 de milioane de lei, constituind 6,16 miliarde de lei. Pentru deservirea acesteia în anul 2012 Guvernul a cheltuit circa 490 de milioane de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: