Parlamentul R. Moldova a susţinut aplicarea cotei reduse TVA pentru HoReCa din 1 octombrie

Parlamentul R. Moldova a susţinut aplicarea cotei reduse TVA pentru HoReCa din 1 octombrie

Din 1 octombrie, va fi aplicată cota redusă TVA – 6%, în loc de 12% – la serviciile de cazare şi la produsele alimentare sau băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, pentru agenţii economici din sectorul HoReCa. Deputaţii au votat, în unanimitate, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens, valabil pe perioada stării de urgenţă şi stării de urgenţă în sănătate publică, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a precizat că accelerarea lansării facilităţilor fiscale pentru industria HoReCa este importantă, deoarece companiile suportă pierderi considerabile din cauza restricţiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.

Deputatul BCS, Vasile Bolea, consideră însă că această reducere a cotei TVA nu are o valoare foarte mare, atât timp cât, potrivit ultimei decizii a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică sunt impuse mai multe restricţii pentru localuri. Dacă se vrea cu adevărat să fie susţinut sectorul, pe lângă reducerea cotei TVA, trebuie revăzute deciziile CNESP care vizează HoReCa.

Vadim Fotescu, deputat al Fracţiunii Partidului Şor, a ţinut să sublinieze că anume fracţiunea din care face parte a propus reducerea cotei TVA pentru HoReCa, încă în legislatura precedentă. Fracţiunea susţine intrarea în vigoare a legii adoptate mai devreme decât s-a prevăzut iniţial.

Legea care prevede reducerea TVA pentru unele activităţi economice, votată în legislatura precedentă, urma să fie aplicată, potrivit procedurilor prevăzute, nu mai devreme de 21 noiembrie 2021. Iniţiativa deputatului PAS Dumitru Alaiba vine să urgenteze acest termen, astfel încât cota redusă TVA va fi aplicată deja din 1 octombrie.

Pentru proiect au votat 84 de deputaţi, în prima şi a doua lectură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările