Lucrătorii medicali şi poliţiştii confirmaţi cu COVID-19 vor primi câte 16 mii de lei

Lucrătorii medicali şi poliţiştii confirmaţi cu COVID-19 vor primi câte 16 mii de lei

Angajaţii de stat din Republica Moldova, care au fost testaţi pozitiv la COVID-19 şi se află în prima linie, adică medici, asistenţi medicali, poliţişti, poliţişti de frontieră şi alţii, vor primi un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Igor Dodon luni, 30 martie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful statului a menţionat că, pentru perioada stării de urgenţă, au fost întreprinse mai multe măsuri. Pentru întreprinderile care şi-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, statul co-participă, din bugetul de stat, la menţinerea locului de muncă şi achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuţiei sociale, contribuţiei medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Igor Dodon a spus că pentru celelalte întreprinderii care şi-au sistat total sau parţial activitatea, nu prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuţiei sociale, contribuţiei medicale.

Totodată, persoanele care au activat cel puţin nouă luni la o întreprindere şi şi-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forţei de muncă pentru a obţine 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Şomaj al ţării va fi majorat de trei ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum nouă luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp şi nu pot beneficia de procedura clasică de obţinere a ajutorului de şomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2.775 de lei.

Începând cu data de 17 martie, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă. Bilanţul cazurilor confirmate de COVID-19 ajunge la 263, dintre care 13 persoane s-au recuperat, iar două au decedat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: